Fermierii anunță pentru mâine proteste masive: ‘Noi cu seceta și ploile suntem învățați’

Publicat:

Fermierii anunță pentru mâine proteste masive: ‘Noi cu seceta și ploile suntem învățați’

Fermierii nu se lasă bătuți și vor ieși la proteste, mâine, 17 septembrie. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA, de către Gheorghe Jurcanu, membrul Asociației Forța Fermierilor. Potrivit acestuia, situația nu se îmbunătățește, iar agricultorii sunt sub presiunea creditorilor.

„De ce să nu aibă loc protestele? Am avut vreo bucurie mare din această situație? Băncile ne lasă în pace? Furnizorii de inputuri nu ne mai ating?


Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Noi cu seceta și ploile suntem învățați. Protestele vor avea avea loc la noi în raion, la Cahul”, a precizat Gheorghe Jurcanu, membrul Asociației Forța Fermierilor pentru UNIMEDIA.

Fermierii din Cahul și Cantemir au anunțat proteste, nemulțumiți de superficialitatea autorităților la adoptarea măsurilor pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă și ignorarea cerinței de a institui stare de urgență în agricultură, comunică Asociației Forța Fermierilor.

Una dintre locații unde vor protesta agricultorii va fi locul de baștină a președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Comisia Situații Excepțioanale a alocat 100 milioane de lei pentru a ajuta fermierii afectați de secetă, a anunțat premierul Dorin Recean.

Pe data de 13 august, agricultorii din raioanele de sud ale țării au expediat o scrisoare autorităților centrale în care solicită intervenția de urgență și instituirea stării de alertă în domeniu. Femierii se declară în pragul unui dezastru, după ce al treilea an consecutiv sunt loviți dur de secetă.

Anterior, fermierii au mai solicitat o dată instituirea stării excepționale în agricultură, însă cererea a rămas fără vreun răspuns din partea actualei guvernări.

Între timp, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vicepreședintele PAS, a făcut apel către agricultori să „iasă masiv la referendum”, și să nu aștepte „pomene”. Îndemnul a venit în contextul cererii din partea agricultorilor afectați de calamitățile naturale. „Pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a notat Bolea în cadrul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale pe „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”.

Mai mulți agricultori s-au arătat nemulțumiți de promisiunile cu care a venit la ședința anunțată pentru astăzi premierul Dorin Recean. Mai mulți fermieri pur și simplu s-au ridicat de la masa din sala de la Guvern și au plecat. Aceștia au scris o adresare către partenerii externi, în care le solicită sprijinul pentru a nu intra în faliment și au mers la ambasade pentru a o depune. Guvernul, la rândul său, a venit cu un comunicat despre propunerile autorităților pentru sectorul agrar.

Nu este prima dată când ministrul Bolea supără agricultorii. Anterior, acesta a declarat că la „sud ar trebui interzisă cultivarea prombului” din cauza pământului scetos. „Veniți cu soluții și susținere, nu doar cu interdicții. Ce să cultivăm? Cânepă?”, i-a răspuns unul dintre fermieri.

În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.

O comisie specială parlamentară, care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol, a fost constituită de Parlament, inițiativa opoziției fiind susținută de 76 de deputați în cadrul ședinței plenare din 25 iulie.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că „o comisie poate fi uneori doar o comisie” și nu crede că s-ar putea lăsa cu o cerere de demisie după investigații. „Este foarte bine că deputații sunt interesați de domeniul agricol”, a notat Bolea.

Ministrul Agriculturii a vorbit necenzurat chiar de la tribuna instituției pe care o conduce, în direct, în cadrul unei conferințe de presă. Totul s-a întâmplat în timp ce un jurnalist îi acorda o întrebare.

Ulterior, Bolea a venit cu scuze și a dat vina pe „stres”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Năstase și-a depus semnăturile la CEC pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale

Andrei Năstase și-a depus semnăturile la CEC pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale Comisia Electorală Centrală a recepționat documentele și listele de...

Dorin Recean: Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale

Dorin Recean: Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale din...

O companie care exportă fier vechi se plânge că Serviciul Vamal al Ucrainei blochează tranzitul până în portul Reni

O companie care exportă fier vechi se plânge că Serviciul Vamal al Ucrainei blochează tranzitul până în portul Reni Compania „Sofilarex Plus” SRL, înregistrată în...

Atenție la ciuperci! ANSA recomandă consumatorilor să fie precauți

Atenție la ciuperci! ANSA recomandă consumatorilor să fie precauți Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să fie precauți la achiziționarea ciupercilor din surse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.