X

Fermierii nu mai au răbdare şi îşi reiau protestele

Fermierii nu mai au răbdare şi îşi reiau protestele

Din cele menționate de fermieri, situația critică din sectorul agricol al Republicii Moldova i-a determinat să anunțe inițierea unor proteste în viitorul apropiat. 

Asociația „Forța Fermierilor” a decis să susțină pe deplin aceste acțiuni și să organizeze consultări la nivel național cu toți fermierii afectați.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, au trecut mai mult de două luni din momentul în care au atenționat autoritățile privind situația gravă din sector și au comunicat măsurile necesare de implementat.

Citeşte şi: De ce sunt românii bolnavi, săraci și fără prea multă școală – Stiripesurse.md

Sute de agricultori au primit notificări de inițiere a procedurilor de insolvență și executare silită de către furnizori și instituțiile financiare, din motivul datoriilor care le au.

Fermierii nu mai au răbdare şi îşi reiau protestele

„ Inspectoratul Fiscal de Stat extrage silit de pe conturile agricultorilor sume de bani aferente impozitelor calculate, deși toți acești agricultori au TVA acumulat și nu au putut utiliza mecanismul de stingere a acestor obligațiuni financiare cu suma TVA pe care statul le datorează agricultorilor. Acest fapt ar fi putut fi evitat dacă Parlamentul vota, înainte să plece în vacanță, prelungirea Legii privind restituirea TVA, în baza avizului expediat de Ministerul Finanțelor. Timp pentru votare, în opinia noastră, era suficient pentru Parlament, mai mult de două săptămâni. De asemenea, la final de septembrie este termenul limită de plată a impozitelor funciare în valoare de zeci și sute de mii de lei pentru fiecare gospodărie, bani pe care agricultorul nu îi are”, menționează fermierii.

„Forța Fermierilor” insistă asupra faptului că singura soluție pentru a stopa această criză este declararea stării de urgență în agricultură.

Măsurile de sprijin anunțate de Guvern, în valoare de 100 de milioane de lei, sunt considerate de fermieri insuficiente și ineficiente pentru a stabiliza situația pe termen scurt. 

Tags: Asociația Forța Fermierilorfermieriministerul finantelorproteste
Social