X

Fermierii polonezi vor relua blocada din faţa postului trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka

Fermierii polonezi vor relua blocada din faţa postului trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka

Fermierii polonezi vor relua, începând de joi, blocada din faţa postului trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka (sud), deoarece susţin că nu au primit o asigurare scrisă din partea premierului Tusk că solicitările lor vor fi îndeplinite, a anunţat miercuri agenţia publică de presă PAP, preluată de Reuters.

În data de 24 decembrie, agricultorii polonezi şi-au suspendat blocada din faţa postului de control de la Medyka, un protest care avea drept obiectiv obţinerea de subvenţii guvernamentale la porumb şi împiedicarea majorării taxelor, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Află cine este cel mai bogat om din lume. Vezi ce avere are

În paralel, transportatorii rutieri polonezi, care denunţă “concurenţa neloială” a colegilor lor ucraineni, blochează în continuare mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, de la începutul lui noiembrie. Transportatorii rutieri polonezi cer ca Uniunea Europeană să reintroducă unui sistem care obligă companiile ucrainene să obţină o licenţă pentru a putea opera în blocul comunitar. Acelaşi sistem s-ar aplica şi pentru transportatorii rutieri europeni care doresc să intre în Ucraina.

“Nu am primit o confirmare scrisă că solicitările noastre vor fi îndeplinite, aşa că ne vom continua protestul”, a declarat Roman Kondrow, liderul manifestaţiei agricultorilor la Medyka.

Citeşte şi: România intră în ‘Schengen Air’ din martie 2024

Chiar dacă ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski a trimis o notă în care le spune fermierilor că solicitările lor vor fi îndeplinite, premierul Donald Tusk nu a venit încă cu o declaraţie semnată, a precizat Kondrow. Acesta a adăugat că fermierii polonezi vor permite trecerea unui camion la fiecare oră prin punctul de la Medyka.

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a promis în luna decembrie că va găsi o soluţie pentru a pune capăt protestelor transportatorilor nemulţumiţi din ţara sa.

Tags: MedykaTuskucrainauniunea europeana
Externe