X

Fermierii polonezi vor suspenda protestul de la granița cu Ucraina

Fermierii polonezi vor suspenda protestul de la granița cu Ucraina

Fermierii polonezi vor suspenda de duminică protestul de la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka, dar camionagiii vor continua să blocheze alte trei puncte de trecere a frontierei în perioada Crăciunului și vor lăsa să treacă și mai puține camioane decât până acum, au declarat sâmbătă, potrivit Reuters.

Șoferii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina începând cu 6 noiembrie, cerând Uniunii Europene să restabilească un sistem prin care companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera în spațiul comunitar, iar același lucru pentru camionagii europeni care doresc să intre în Ucraina.

Citește și Vezi cum arată orașul Sarajevo care este cel mai poluat oraș din lume

Ulterior, acestora li s-au alăturat fermierii care au cerut subvenții guvernamentale pentru porumb și nicio creștere a taxelor.

Roman Kondrow, unul dintre liderii fermierilor protestatari, a declarat după discuțiile cu ministrul agriculturii, Czeslaw Siekierski, că protestul din Medyka va fi suspendat de duminică dimineața până pe 2 sau 3 ianuarie 2024, a relatat agenția de presă PAP.

Cu toate acestea, camionagiii au declarat că vor rămâne la graniță în perioada Crăciunului și vor lăsa să treacă doar un camion comercial la fiecare trei ore, în loc de trei la fiecare oră.

„Intensificăm protestul, (permițând) doar un camion la fiecare trei ore”, a declarat pentru Reuters Edyta Ozygała, unul dintre liderii protestului camionagiilor din Dorohusk, adăugând că transportul de ajutor umanitar și de echipament militar nu a fost blocat.

Adjunctul ministrului polonez al infrastructurii a declarat vineri, după o întâlnire la Kiev, că speră că protestele camionagiilor de la granița cu Ucraina ar putea fi rezolvate înainte de sfârșitul anului.

Tags: Fermierii poloneziprotestucraina
Politică