Festivalul Covorului: Meșteri populari s-au adunat în Mihăileni, raionul Rîșcani

Publicat:

Festivalul Covorului: Meșteri populari s-au adunat în Mihăileni, raionul Rîșcani

Sărbătoare în Mihăileni, raionul Rîșcani. Meșterii populari s-au adunat la Festivalul Covorului, potrivit tvn.md.


„Foarte bogați suntem, iar bogăția este asta. – Trebuie s-o păstrăm. – S-o păstrăm și s-o transmitem la nepoți și la strănepoți, ca să cunoască cultura noastră.”

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

„Am venit în vestimentația respectivă din respect față de portul nostru național, vrem să fin de rând cu lumea.”

„Ținem foarte mult la tradiții, la obiceiurile noastre naționale, pentru că, cât vom păstra tradiția, obiceiurile noastre, atât vom fi vii ca neam.”

La eveniment participă peste 70 de meșteri populari din țară și de peste hotare

PARASCOVIA SPÎNU, s. Baraboi, raionul Dondușeni: „Am 68 de ani și până în ziua de azi mă ocup cu covoarele. Am apucat tradiția de la părinți, de la mama mea și mi-a plăcut și până în ziua de azi țes. Lemnele sunt ale mele, acestea două le-am țesut vara aceasta, acela mic tot. Trebuie numaidecât să organizăm festivaluri pentru că tineretul din ziua de azi nu știu, noi am apucat de mici copii, mamele noastre au țesut.”

VERONICA COJOCARI, s. Baraboi, raionul Dondușeni: „Avem covorul păunița, e țesut cu 40 de ani în urmă, când mai țeseam câte trei covoare pe iarnă. După sărbătorile de iarnă, Crăciunul, se începea țesutul, lucrul și munceam până la Paști.”

PARASCOVIA PASAT, s. Ustia, raionul Glodeni: „Astăzi sunt venită cu un set de covoare tradiționale, dar ceva mai deosebit de celelalte, sunt o meșteriță care țese în lână nevopsită, așa cum este de pe oi. De fiecare dată schimb ornamentul, tot în stil tradițional, dar le mai modernizez ca să ne putem să ne folosim, să se folosească lume de ele. Aici avem crucea, dacă o vedem la mijloc și steluța cu 8 colțuri, care simbolizează icoana Maicii Domnului și steaua de pe cer, Luceafărul.”

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

În 2017 covorul basarabean a fost inclus în Patrimoniul UNESCO

VALERIAN CECAN, primarul s. Mihăileni: „Pentru noi, anul acesta este nou portul costumelor de la sud, găgăuzii, portul de la bulgari, avem portul ucrainenilor, portul românilor din trei județe și ai noștri moldovenii. În plus, este zona alimentară, unde pot să se alimenteze, să stea la un pahar de vorbă. Urmează un concert din partea folclorului nostru.”

Evenimentul va culmina cu un concert, organizat în parcul din localitate

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Incendiile uriaşe au cauzat emisii semnificative de CO2 anul trecut (studiu)

Incendiile uriaşe au cauzat emisii semnificative de CO2 anul trecut (studiu) Incendiile, devenite mai frecvente şi mai devastatoare din cauza schimbărilor climatice, au emis cantităţi...

Mia le Roux, prima femeie surdă care a fost încoronată Miss Africa de Sud, după o competiție plină de controverse

Mia le Roux, prima femeie surdă care a fost încoronată Miss Africa de Sud, după o competiție plină de controverse Mia le Roux a devenit...

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi ale existenţei unui rezervor subteran de apă lichidă pe Marte

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi ale existenţei unui rezervor subteran de apă lichidă pe Marte Cercetătorii au găsit dovezi privind existenţa unui mare rezervor...

O femeie a încercat să introducă ilegal în R.Moldova cărtușe și praf de pușcă

O femeie a încercat să introducă ilegal în R.Moldova cărtușe și praf de pușcă O femeie nerezidentă, în vârstă de 46 de ani, a încercat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.