X

Festivalul de film de la Veneţia: filmul ‘Russians at War’ provoacă polemică în Ucraina, regizoarea sa se apără

Festivalul de film de la Veneţia: filmul ‘Russians at War’ provoacă polemică în Ucraina, regizoarea sa se apără

Personalităţi politice şi culturale ucrainene şi-au exprimat, vineri, furia faţă de proiecţia în afara competiţiei, la Festivalul de Film de la Veneţia, a unui documentar al unei regizoare ruso-canadiene care dă glas soldaţilor ruşi şi care a fost denunţat drept „propagandă rusă”, relatează AFP.

Regizoarea ruso-canadiană Anastasia Trofimova a prezentat „Russians at War” la Veneţia după ce a petrecut mai multe luni pe frontul ucrainean în cadrul unui batalion rus, adunând mărturii de la soldaţi din care a realizat un documentar, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, şeful administraţiei prezidenţiale, Andriï Iermak, a calificat drept „ruşinos” faptul că la Veneţia a fost proiectat ceea ce el a descris drept un „film de propagandă”. El a declarat că „personalităţile culturii ruse” nu au dreptul să „lucreze în lumea civilizată”.

Daria Zarivna, activistă ucraineană şi consilieră al lui Andriï Iermak, a susţinut că filmul încearcă să „justifice” acţiunile armatei ruse şi a acuzat-o pe Trofimova că „ignoră crimele de război” atribuite forţelor Moscovei în Ucraina.

Producătoarea Daria Bassel, care a declarat că a văzut filmul la festivalul de la Veneţia, a spus că este un „exemplu perfect de propagandă rusească pură”, în care soldaţii repetă argumentele Kremlinului pentru a justifica invazia Ucrainei.

Potrivit site-ului său, Anastasia Trofimova a realizat anterior mai multe documentare despre Siria, Irak şi Congo, în special pentru canalul de stat rus RT, care a fost sancţionat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Regizoarea ucraineană Iryna Tsilyk a comparat ambiţia Anastasiei Trofimova de a promova un mesaj de pace prin documentarul său cu „vomă”. De asemenea, ea a criticat organizatorii festivalului de la Veneţia pentru că au ales să prezinte „ceva care miroase atât de urât”.

Anastiasia Trofimova a spus că „această coproducţie franco-canadiană este un documentar anti-război”.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

„Insinuarea că este vorba de propagandă orchestrată de Rusia este absurdă, având în vedere că sunt ameninţată cu urmărirea penală în Rusia. Condamn fără echivoc invazia Ucrainei de către armata rusă şi recunosc legitimitatea investigaţiilor lansate de Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crimele comise în Ucraina”, a declarat ea.

„Sper că filmul meu poate fi văzut, apreciat sau contestat pentru el însuşi, şi nu pe baza unor simple presupuneri, şi că tipul de dezbatere pe care contribuie la alimentarea acestuia poate contribui la instaurarea păcii”, a mai spus ea.

Tags: Andrii IermakRussians at Warucrainavenetia
Diverse