Festivalul etniilor din Soroca a ajuns la cea de-a 23-a ediție

Publicat:

Festivalul etniilor din Soroca a ajuns la cea de-a 23-a ediție

Reprezentanții tuturor etniilor din Soroca s-au adunat astăzi, 14 septembrie, la festivalul lor. Fiecare colectiv etnic a ținut să își prezinte cât mai frumos cultura națională, dansurile, portul și bucatele tradiționale. Festivalul etniilor „Unitate prin diversitate” a ajuns la cea de-a 23-a ediție, scrie radiomoldova.md.

Consiliul Raional Soroca
Sursa: Consiliul Raional Soroca

Cântec, dans și voie bună au adus etniile la Palatul de Cultură din Soroca. Ruși, ucraineni, polonezi, romi și evrei sunt principalele etnii care locuiesc pe teritoriul raionului. Participanții au pregătit pentru festival numere artistice care îi reprezintă ca etnie.


Pe lângă prezentarea celor mai frumoase tradiții populare, participanții au pregătit și cele mai gustoase bucate tradiționale. Sarmalele țigănești, coltunașii cu cartofi a ucrainenilor, plăcintele moldovenești și șarlotca polonezilor – toate s-au găsit pe mesele pline de bunătăți.

„Astăzi prezentăm comunitatea poloneză din municipiul Soroca, ne prezentăm cu bucatele tradiționale poloneze, cu produse poloneze care le putem găsi pe rafturile magazinelor noastre și cu o mică expoziție. Bucatele tradiționale ale polonezilor sunt: galeretca, sîrnic, mezeluri și șarlotca”.

„Suntem comunitatea ucraineană, suntem din satul Iarova, comuna Iarova, care include două sate și Balinti unde se vorbește în limba ucraineană. La festival am venit cu bucate tradiționale ucrainești care se folosesc la noi în sat: turte cu mac, baba neagră, slănină cu usturoi și cum fără colțunași cu cartofi tradiționali ucrainești și la fel gorilocica noastră”.

„Reprezentăm comunitatea noastră moldovenească, am venit cu bucate tradiționale, avem chiperi umpluți, babă neagră și albă, pârjoale, găină umplută, vin negru și vin alb”.

„Avem găluști în ceaun la foc și iaca găluști țigănești. Noi le-am făcut, că sunt naționale, a noastre. Porc și curcan cu ciolane, de asta se zic găluști țigănești”, au spus participanții.

Festivalul etniilor a devenit o frumoasă tradiție la Soroca. An de an, evenimentul reunește tot mai mulți participanți.

„Raionul Soroca este un raion multietnic și am reușit sa întrunim etnia romilor, evrei, comunitatea slavonă – ucraineni, polonezi. Prin festival promovăm relațiile și armonia sănătoasă care persistă aici la noi în raionul Soroca. Avem posibilitatea ca fiecare din participanți să se familiarizeze cu cultura, obiceiurile și tradițiile tuturor etniilor din raionul Soroca”, a declarat Grigore Bucătaru, șeful secției cultură din Soroca.

Tradiționalul Festival al etniilor este la a 23-a ediție. Evenimentul are menirea de a promova obiceiurile și tradițiile populare ale etniilor conlocuitoare din Soroca. Toți participanții la eveniment au primit diplome din partea autorităților locale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

China ar putea avea în curând mai multe animale de companie decât copii. Trendul care dă dureri de cap guvernului

China ar putea avea în curând mai multe animale de companie decât copii. Trendul care dă dureri de cap guvernului China se confruntă cu îmbătrânirea...

United Airlines apelează la Starlink-ul lui Elon Musk pentru internet în timpul zborului

United Airlines apelează la Starlink-ul lui Elon Musk pentru internet în timpul zborului Compania aviatică americană United Airlines a declarat vineri că a semnat un...

Creatorul serialului Peaky Blinders plănuiește să deschidă un studio în LA: ‘Ne pregătim pentru producții mari’

Creatorul serialului Peaky Blinders plănuiește să deschidă un studio în LA: 'Ne pregătim pentru producții mari' Creatorul serialului Peaky Blinders a anunțat că va deschide...

62 de apeluri pe zi. Un român a sunat la 112 de peste 15 mii de ori şi a jignit operatorii

62 de apeluri pe zi. Un român a sunat la 112 de peste 15 mii de ori şi a jignit operatorii Peste un milion şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.