Festivalul de film documentar de la Salonic celebrează 20 de ani de existenţă

Publicat:

Festivalul de film documentar de la Salonic (nordul Greciei) celebrează în 2018 20 de ani de existenţă, cu un program care include opt premiere mondiale şi un tribut adus regizoarei franceze Agnes Varda, informează AFP.

Festivalul, al cărui juriu pentru competiţia internaţională va fi prezidat de suedeza Annika Gustafsson, se va deschide vineri, urmând să se încheie pe data de 11 martie, conform agerpres.


Această ediţie va propune o nouă competiţie, dedicată documentarelor de realitate virtuală, iar proiecţiile vor fi vizionate în două săli suplimentare, aflate în afara centrului oraşului Salonic.

Citește și : Slovacia : Poliţia a arestat mai mulţi oameni de afaceri italieni suspectaţi de corupţie de către Jan Kuciak

Festivalul se va întoarce şi spre propriul trecut, prin prezentarea a două filme proiectate la prima ediţie: “În casa tatălui meu” de Fatima Jebli Ouazzani (1997), despre statutul femeilor din Maroc şi “Nightflowers”, de Nikos Grammatikos (1998), un film despre educaţia copiilor cu deficienţe de vedere.

Regizorii şi actorii acestor două filme vor fi prezenţi la proiecţii pentru a evoca schimbările care au avut loc în 20 de ani.

Festivalul va cuprinde, de asemenea, o noapte dedicată muzicii anilor ’90, o copie a celei care a ţinut audienţa trează în urmă cu 20 de ani, prin documentare despre Kurt Cobain, George Michael şi rockerul grec Giannis Aggelakas.

Franţa va fi omagiată atât în deschiderea festivalului, odată cu proiecţia documentarului “Visages villages”, coregizat de Agnes Varda alături de artistul francez JR (2017), dar şi în încheierea sa, prin prezentarea peliculei “A propos de Nice”, de Jean Vigo (1930), un film mut care va beneficia de un acompaniament muzical compus pentru această ocazie de Lefteris Tsavdaridis şi interpretat de Orchestra Simfonică din Salonic.

De asemenea, manifestarea va aduce un omagiu regizoarei Agnes Varda, în vârstă de 89 de ani, prin proiecţia a alte nouă pelicule semnate de aceasta.

Festivalul de la Salonic include şi o ediţie dedicată cinematografului, care se desfăşoară în luna noiembrie în aceeaşi locaţie şi care a ajuns la ediţia a 58-a.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.