X

Festivalul Internațional de Film de la Toronto oprește proiecția filmului ‘Russians at War’, invocând probleme de securitate

Festivalul Internațional de Film de la Toronto oprește proiecția filmului ‘Russians at War‘, invocând probleme de securitate

Festivalul Internațional de Film de la Toronto (TIFF) a decis să oprească proiecțiile documentarului „Russians at War” din cauza unor amenințări semnificative la adresa operațiunilor festivalului și a siguranței publice, relatează The Kyiv Independent.

Anunțul a fost făcut pe 12 septembrie, la o zi după ce TIFF a susținut că filmul nu este „propagandă” și că va continua să fie prezentat, în ciuda protestelor din partea comunității canadiano-ucrainene, potrivit stiripesurse.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Documentarul, regizat de cineasta ruso-canadiană Anastasia Trofimova, a fost criticat pentru modul în care abordează crimele de război rusești și pentru încercarea de a umaniza soldații ruși, ignorând contextul invaziei din Ucraina.

TIFF a declarat că decizia de a suspenda proiecțiile a fost una „incredibil de dificilă” și a fost luată pentru a asigura siguranța tuturor invitaților, personalului și voluntarilor festivalului.

Festivalul nu a oferit detalii despre amenințările de securitate, însă a subliniat că a primit informații care indicau un risc semnificativ în zilele următoare. Într-o declarație separată, serviciul de poliție din Toronto a menționat că decizia de a suspenda proiecțiile a fost luată independent de organizatori.

Consulul general al Ucrainei la Toronto, Oleh Nikolenko, s-a declarat „extrem de dezamăgit” de decizia TIFF de a proiecta filmul, numind-o „îngrozitoare” și punând la îndoială narațiunea regizoarei privind implicarea guvernului rus în producția acestuia.

TIFF a reafirmat că susține filmul și că intenționează să-l prezinte atunci când va fi sigur să facă acest lucru, continuând să promoveze discursul civil și diversitatea de opinii în cadrul festivalului.

Tags: filmRussians at WarTIFFToronto
Știrile zilei