Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic

Publicat:

Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele de slăbit, precum Ozempic

Medicamentele de slăbit, precum Ozempic, ar putea fi înlocuite de fibre alimentare. Cel puțin, asta e concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Arizona (UA) şi de la Universitatea din Viena.

Cercetările asupra microbiomului intestinal au provocat o „revoluție” în știința nutriției, transformând fibrele alimentare în „noile proteine” ale ultimilor ani. Acestea sunt adăugate din abundență în alimente pentru a hrăni intestinul și a îmbunătăți sănătatea. Totuși, un studiu recent pe șoareci arată că nu toate suplimentele de fibre au aceleași beneficii, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Fibre din orz și ovăz

Un studiu preclinic realizat de cercetători americani a demonstrat că beta-glucanul, o formă de fibre găsită în orz și ovăz, poate controla glicemia și ajuta la pierderea în greutate. Echipa de la Universitatea din Arizona (UA) și Universitatea din Viena a constatat că acesta este singurul tip de supliment de fibre testat care a redus conținutul de grăsime și greutatea corporală a șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi pe parcursul a 18 săptămâni.

Celelalte fibre testate, inclusiv dextrina de grâu, pectina, amidonul rezistent și celuloza, nu au avut același efect, deși au modificat semnificativ microbiomul șoarecilor comparativ cu cei hrăniți fără suplimente de fibre.

Știm că fibrele sunt importante și benefice; problema este că există atât de multe tipuri diferite de fibre. Am vrut să știm ce tip de fibre ar fi cel mai benefic pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea homeostaziei glucozei, astfel încât să putem informa comunitatea, consumatorul și industria agricolă.”,  explică specialistul în biomedicină Frank Duca de la Universitatea din Arizona, potrivit News.ro.

Fibrele alimentare sunt principala sursă de energie pentru bacteriile intestinale, dar mai puțin de 5% dintre americani consumă cele 25-30 de grame recomandate zilnic. Pentru a compensa acest deficit, suplimentele de fibre și alimentele cu „fibre invizibile” devin tot mai populare.

Impactul Ozempic și al fibrelor alimentare în pierderea în greutate

Până acum nici un studiu nu a investigat rolul diferitelor fibre, spun cercetătorii de la Universitatea din Arizona.

Unele fibre, precum beta-glucanii din ovăz și dextrina din grâu, sunt solubile și ușor fermentate de bacteriile intestinale. Altele, precum celuloza și amidonul rezistent, sunt insolubile și contribuie la formarea scaunului.

Studiul a testat diverse fibre pe șoareci, descoperind că doar beta-glucanul a crescut numărul de Ileibacterium, asociat cu pierderea în greutate. Șoarecii hrăniți cu beta-glucan au scăzut în greutate și grăsime corporală, similar unui alt studiu care a folosit făină de orz bogată în beta-glucan. Concret, chiar dacă  şobolanii au continuat să mănânce la fel de mult ca înainte din dieta lor bogată în grăsimi, cheltuielile lor energetice au crescut şi au pierdut în greutate oricum.

Acești șoareci au avut, de asemenea, niveluri crescute de butirat, un metabolit care stimulează eliberarea de GLP-1, proteina imitată de medicamentele precum Ozempic pentru a stimula eliberarea de insulină.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

O parte din beneficiile consumului de fibre se datorează eliberării de GLP-1 şi a altor peptide intestinale care reglează apetitul şi greutatea corporală. Cu toate acestea, nu credem că acesta este tot efectul. Credem că butiraţii ar putea avea şi alte efecte benefice care nu sunt legate de peptidele intestinale, cum ar fi îmbunătăţirea sănătăţii barierei intestinale şi ţintirea organelor periferice cum este ficatul”, a declarat Frank Duca.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a extinde aceste rezultate la oameni, constatările sugerează că unele fibre ar putea fi mai eficiente pentru pierderea în greutate și controlul insulinei. Studiul a fost publicat în numărul din iulie al Journal of Nutrition.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

30 de idei de mic dejun proteic. Ce alimente să alegem dimineața și cum le putem combina

30 de idei de mic dejun proteic. Ce alimente să alegem dimineața și cum le putem combina Proteinele conferă aceeași cantitate de energie ca și...

Robert Downey Jr. îşi anunţă revenirea în universul filmelor Marvel, la Comic-Con din California

Robert Downey Jr. îşi anunţă revenirea în universul filmelor Marvel, la Comic-Con din California Actorul oscarizat Robert Downey Jr. şi-a anunţat sâmbătă, la Festivalul Internaţional...

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari SUA au anunţat luni un nou pachet...

Cea mai mare rată de ocupare a femeilor în câmpul muncii, înregistrată din ultimii 6 ani

Cea mai mare rată din ultimii 6 ani de ocupare în câmpul muncii a femeilor În acest an, 2024, s-a înregistrat cea mai mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.