X

Fidesz-ul lui Orban îşi măreşte avansul în sondajele din Ungaria

Fidesz, partidul la putere al prim-ministrului ungar Viktor Orban, şi-a extins avantajul cu două puncte procentuale faţă de alianţa de opoziţie, potrivit unui sondaj realizat la jumătatea lunii martie, înaintea alegerilor de la 3 aprilie, relatează miercuri Reuters, potrivit agrepres.

Sondajul, realizat de Republikon între 16 şi 18 martie, arată că sprijinul pentru Fidesz este de 41% din electorat, cu un punct procentual mai mult faţă de nivelurile din februarie, în timp ce pentru opoziţie a rămas neschimbat la 39%.

Citeşte şi: Jamaicanii i-au întâmpinat cu ostilitate pe ducii de Cambridge – Black News

Calea lui Orban spre realegere este complicată de invazia Ucrainei de către Rusia, care i-a pus relaţiile vechi de aproape un deceniu cu preşedintele rus Vladimir Putin într-o nouă lumină, notează Reuters.

Ungaria nu va trimite nicio armă în Ucraina şi va rămâne în afara unui război, a declarat Orban la un miting al susţinătorilor săi săptămâna trecută.

La câteva săptămâni după invazia din 24 februarie, sondajul a arătat că 57% din respondenţi au considerat că aliaţii Ungariei, membră a UE, se află mai degrabă în Occident decât în Est.

Orban se confruntă cu un front de opoziţie unit format din şase partide, pentru prima dată de la învestire în urma alegerilor din 2010.

Alianţa de opoziţie include Coaliţia Democrată, socialiştii, liberalii şi fosta extremă dreaptă, acum centru-dreapta, Jobbik. Candidatul ei la funcţia de prim-ministru este Peter Marki-Zay, un independent în prezent primar al oraşului Hodmezovasarhely din sudul Ungariei.

Rândurile indecişilor au fost constante, la 16%, potrivit Republikon. Printre alegătorii hotărâţi, Fidesz are un sprijin de 49%, în timp ce alianţa de opoziţie 46%.

Citeşte şi: New York Times a confirmat în sfârșit că benzile Watergate sunt AUTENTICE – Black News

Republikon a declarat că rezultatul votului va depinde de care parte îşi poate mobiliza alegătorii în perioada premergătoare alegerilor şi ce parte îi poate atrage mai bine pe cei indecişi. Republikon a mai spus că 67% din electorat afirmă că va vota cu siguranţă.

Republikon a analizat de asemenea atitudinile faţă de introducerea euro pentru a înlocui forintul – un element cheie în campania opoziţiei – şi a spus că 46% dintre respondenţi sunt favorabili, în timp ce 31% consideră că nu este necesar. Majoritatea alegătorilor Fidesz nu vor euro, în timp ce 79% dintre alegătorii opoziţiei ar adopta moneda comună.

Tags: alegeriCoaliţia DemocratăFideszHodmezovasarhelyPeter Marki-ZayViktor Orban
Categorii: Diaspora