FIERBE Siria! Opozanţii lui al-Assad cheamă la manifestaţii împotriva Turciei

Publicat:

Apeluri la demonstraţii în zonele controlate de rebeli din Siria au fost lansate vineri în semn de protest faţă de declaraţiile unui ministru turc care s-a declarat favorabil unei “reconcilieri” între regimul sirian şi insurgenţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

De la începutul conflictului în Siria în 2011, Turcia şi-a exprimat public opoziţia fermă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, acordând sprijin grupărilor rebele siriene.


Citeşte şi: Bărbatul căutat de tot FBI-ul a fost UCIS într-un lan de porumb – Black News

Dar joi, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a afirmat într-o conferinţă de presă la Ankara: “Trebuie să reconciliem cumva opoziţia şi regimul din Siria. În caz contrar, nu va exista o pace durabilă”.

Această declaraţie pare să denote o anumită schimbare în poziţia Turciei, al cărei preşedinte Recep Tayyip Erdogan califica încă în luna mai regimul Al-Assad drept “criminal”.

Declaraţia ministrului turc a provocat mânia opozanţilor şi rebelilor sirieni, care au lansat apeluri la organizarea unor manifestaţii în cursul după-amiezii sub sloganul “Nu reconcilierii!”.

Manifestaţiile ar urma să se desfăşoare în oraşele din nordul ţării – Aazaz, al-Bab, Afrin – aflate sub controlul forţelor turce şi al grupărilor de combatanţi sirieni susţinute de Ankara în apropierea frontierei turce, precum şi în regiuni din provincia Idlib (nord-vest), controlate de jihadişti şi grupări rebele.

În ajun, numeroşi sirieni au coborât în stradă la Al-Bab pentru a protesta împotriva declaraţiilor ministrului turc.

Turcia desfăşoară în Siria soldaţi în regiunile de la frontiera de nord-vest, iar confruntări violente s-au produs între soldaţi sirieni şi turci în 2020, notează AFP.

Ankara acuză în special forţele kurde siriene care controlează cea mai mare parte din nord-estul ţării că ar fi ‘teroriste’ şi a efectuat mai multe operaţiuni militare împotriva lor.

Erdogan este unul dintre principalii critici ai lui Al-Assad pe care l-a calificat adeseori drept “tiran sângeros” din 2011.

Regimul sirian nu ratează, la rândul său, ocaziile de a critica Turcia, pe care o acuză că susţine “grupări teroriste” în Siria.

În conferinţa sa de presă, Cavusoglu a subliniat că, din 2011, “mulţi oameni au murit în Siria, mulţi au părăsit ţara. Aceşti oameni ar trebui să poată să se întoarcă în ţară, inclusiv cei refugiaţi în Turcia. O pace durabilă este necesară”.

Citeşte şi: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer ‘foarte promiţător’ – Black News

El a negat orice contact direct între Erdogan şi Al-Assad, dar a recunoscut o reluare a contactelor între serviciile de informaţii ale celor două ţări şi a evocat o convorbire scurtă cu omologul sirian în octombrie 2021.

În acelaşi timp, Cavusoglu a afirmat că ţara sa îşi va continua lupta împotriva “teroriştilor”, făcând aluzie la kurzi.

Conflictul din Siria, ţara fragmentată, a devenit mai complex după intervenţia mai multor grupări şi puteri străine, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.