Fiica lui Ilham Tohti a primit premiul Saharov din partea Parlamentului European – VIDEO

Publicat:

Fiica lui Ilham Tohti, profesor universitar uigur încarcerat pe viaţă în China, a primit miercuri, la Strasbourg, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în plenul reunit al PE, premiul Saharov pe 2019 pentru drepturile omului şi libertatea de gândire, în numele tatălui său, prilej cu care a spus că nu ştie nimic despre el din 2017, relatează agerpres.

Fost profesor de economie, Ilham Tohti, de 50 de ani, considerat un “terorist” de Beijing, a fost condamnat în 2014 la închisoare pe viaţă pentru “separatism”. Un an mai devreme, el a fost arestat pentru prima dată pe aeroportul din Beijing când, invitat de universitatea din Indiana, se pregătea să plece spre SUA, împreună cu fiica sa, pe atunci în vârstă de 18 ani. Ea a fost lăsată să plece în SUA, unde trăieşte de atunci.


Citește și: Boris Johnson NU va participa la Forumul de la Davos și nici nu lasă vreun ministru să-i țină locul

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a salutat pe finaliştii premiului Saharov din 2019, prezenţi în persoană sau reprezentaţi în sala de plen de la Strasbourg, şi le-a mulţumit pentru angajamentul lor în domeniile în care activează.

“Astăzi înmânăm premiului Saharov pentru libertatea de gândire dlui profesor Ilham Thohti, care nu poate fi alături de noi, întrucât este încarcerat din 2014”, a spus Sassoli într-un discurs susţinut în plen.

“Parlamentul European trebuie să fie purtătorul de cuvânt al libertăţii de gândire şi de exprimare. Sunt onorat să pot înmâna acest premiu dlui profesor Tohti. El este profesor de economie, dar şi o voce care ne invită la reconciliere şi cooperare”, a adăugat Sassoli.

“Uigurii sunt constant victime ale persecuţiilor. Din aprilie 2017 peste un milion de persoane sunt ţinute în lagăre de muncă unde sunt forţaţi să renunţe la credinţele religioase”, a mai afirmat preşedintele PE.

“Chiar dacă este în închisoare, vocea lui răsună prin cea a fiicei lui. PE cere eliberarea sa imediată şi necondiţionată. Lupta lui Ilham Tohti ne aminteşte că trebuie să luptăm pentru libertatea de gândire. Aş dori să-i omagiem cu acest prilej pe învingătorii fostelor ediţii care sunt încarceraţi pentru că au militat pentru drepturile omului”, a spus el.

Citește și: Rusia a sechestrat cinci pescadoare nipone

“Acest parlament îi cere Înaltului Reprezentant pentru politica de securitate şi acţiune externă să adopte toate măsurile pentru a obţine eliberarea şi încetarea persecuţiilor asupra câştigătorilor premiului Saharov”, a cerut David Sassoli.

“Astăzi ar trebui să fie o zi festivă, însă este o zi tristă. Încă o dată scaunul învingătorului este gol. Dacă eşti liber să gândeşti, nu înseamnă că eşti şi liber fizic”, a mai spus preşedintele PE, care i-a înmânat lui Jewher Ilham (foto) placheta reprezentând premiul în faţa unui scaun gol.

“Vreau să mulţumesc PE şi tuturor celor care au făcut posibil ca tatăl meu să primească acest premiu. Aţi adus atenţia comunităţii europene asupra celui peste un milion de uiguri deţinuţi în lagăre. Sunt recunoscătoare că am ocazia că am onoarea să vă post pune povestea tatălui meu pentru că el nu o poate face. Sincer, nu vă pot spune unde se află tatăl meu, nu am veşti despre el din 2017”, a spus Jewher Ilham în discursul ei, ţinând totuşi să precizeze că are credinţa că el este încă în viaţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că ‘ia fără milă drept ţină civilii ucraineni’

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că 'ia fără milă drept ţină civilii ucraineni' Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat Rusia că ''ia fără milă drept...

Orban: Putin nu va ataca o ţară NATO

Orban: Putin nu va ataca o ţară NATO ''Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO'', a declarat...

Un român a ajuns după gratii în Germania după ce a încercat să agațe o polițistă îmbrăcată în civil

Un român a ajuns după gratii în Germania după ce a încercat să agațe o polițistă îmbrăcată în civil Un român a fost arestat în...

NATO în fața unei provocări majore: 35-50 de brigăzi suplimentare necesare pentru apărare împotriva Rusiei

NATO în fața unei provocări majore: 35-50 de brigăzi suplimentare necesare pentru apărare împotriva Rusiei NATO va avea nevoie de între 35 și 50 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.