Fiica lui Nursultan Nazarbaev revine pe scena politică din Kazahstan

Publicat:

Fiica cea mare a fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Dariga Nazarbaeva (foto), a revenit miercuri pe scena politică a acestei ţări din Asia Centrală, la şase luni după ce a fost destituită din funcţia de preşedinte al Senatului, a doua cea mai importantă din stat, informează AFP, potrivit agerpres.

Partidul puterii, Nur Otan, a numit-o pe Dariga Nazarbaeva, 57 de ani, candidată a partidului în alegerile legislative din 10 ianuarie. Lista cu 126 de candidaţi, printre care se numără şi ea, a fost aprobată miercuri în timpul unui congres al partidului şi publicată pe site-ul său oficial.


Citește și: Trei miniștri libanezi ar putea fi judecați pentru catastrofa din Beirut

Nur Otan este marele favorit al scrutinului în această ţară autoritară, majoritatea altor partide fiind considerate instrumente ale actualei puteri.

Preşedintă a Senatului din martie 2019, Daria Nazarbaeva a fost, spre surpriza generală, destituită în luna mai din această funcţie de către preşedintele Kasâm-Jomart Tokaev. Acesta din urmă i-a succedat lui Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul de la declararea independenţei în 1991 până la demisia sa surpriză în primăvara lui 2019.

Destituirea Darigăi Nazarbaeva, care era considerată de mulţi o viitoare succesoare la preşedinţia ţării, a alimentat zvonurile privind lupta pentru putere în această fostă republică sovietică, însă Tokaev şi Nazarbaev, care are în continuare mare influenţă şi conduce Nur Otan, au venit împreună miercuri la congresul acestui partid şi au susţinut discursuri.

Citește și: Joe Biden anunță revenirea Americii în poziția în care să conducă lumea

Congresul a fost de asemenea primul eveniment public major la care a participat Dariga Nazarbaeva după destituirea ei.

Tokaev îl elogiază în mod regulat pe mentorul său Nursultan Nazarbaev, dar în acelaşi timp se prezintă drept reformator în această ţară bogată în hidrocarburi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru, dar Moldova în mod...

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor...

Experți internaționali vor evalua activitatea Serviciului Veterinar

Experți internaționali vor evalua activitatea Serviciului Veterinar În perioada 15-26 iulie 2024, Serviciul Veterinar al Republicii Moldova va fi supus unei evaluări de către...

BCS vrea o comisie specială pentru identificarea măsurilor de depășire a crizei în agricultură

BCS vrea o comisie specială pentru identificarea măsurilor de depășire a crizei în agricultură Comuniștii și socialiștii solicită instituirea unei comisii parlamentare speciale pentru identificarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.