X

Filipine ameninţă că-şi limitează personalul diplomatic din Canada

Autorităţile din Filipine au anunţat joi retragerea iminentă a principalilor reprezentanţi diplomatici din Canada, pe fondul unei dispute între Manila şi Ottawa legată de… gunoi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul survine după ce luna trecută preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, cunoscut pentru luările sale de poziţie tranşante, a ameninţat Canada cu un război şi a afirmat că va participa personal la transportul pe mare până în Canada a 69 de containere cu gunoi, exportat în Filipine între 2013 şi 2014 şi pe care canadienii ar fi urmat să-l ia înapoi până miercuri inclusiv.

Citeşte şi: Austria interzice vălul islamic în şcolile primare

“Ne vom diminua prezenţa diplomatică în Canada până când gunoiul va ajunge acolo”, a transmis pe Twitter ministrul filipinez de externe Teodoro Locsin, după expirarea ultimatumului din 15 mai.

Ministrul i-a criticat totodată pe diplomaţii filipinezi că nu au făcut suficient pentru a determina Canada să-şi ia înapoi gunoiul, acuzându-i că şi-au sfidat preşedintele pentru a menţine bunele relaţii cu această ţară.

Duterte (74 de ani), care a mai proferat ameninţări la adresa puterilor occidentale, a spus şi că va arunca gunoiul în faţa Ambasadei Canadiene de la Manila.

Citeşte şi: Trump l-a graţiat pe un fost mare magnat al presei

Autorităţile canadiene au afirmat că deşeurile în cauză au făcut parte dintr-o tranzacţie comercială nesusţinută de guvern, dar ulterior s-au oferit să le preia şi au fost lansate demersuri între cele două ţări pentru a aranja transferul.

Manila a protestat în repetate rânduri la nivel diplomatic faţă de Canada în legătură cu această problemă, după ce în 2016 un tribunal a decis ca gunoiul să fie returnat. Deşi erau etichetate ca transportând plastic ce urma să fie reciclat în Filipine, containerele erau de fapt pline cu scutece, ziare şi recipiente de apă. 

Tags: canadafilipinegunoimanilaOttawaRodrigo DuterteTeodoro Locsin
Categorii: Știrile zilei