Filipine nu are ‘nicio intenţie’ să se alăture CPI

Publicat:

Filipine nu se va alătura Curţii Penale Internaţionale (CPI), a anunţat, luni, preşedintele Ferdinand Marcos Jr, deoarece procurorul CPI încearcă să redeschidă o anchetă privind războiul mortal împotriva drogurilor condus de fostul preşedinte Rodrigo Duterte, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Filipinele nu intenţionează să se alăture CPI”, a declarat Ferdinand Marcos Jr reporterilor, după ce a indicat anterior că nu va coopera în cadrul unei anchete.


Citeşte şi: O camionetă a căzut într-o prăpastie din Peru (VIDEO)! 16 oameni au murit! – Black News

Manila s-a retras din CPI în 2019, după deschiderea unei anchete preliminare privind războiul sângeros al drogurilor condus de Rodrigo Duterte.

În septembrie anul trecut, judecătorii CPI au autorizat o anchetă asupra acestui război cu mii de oameni ucişi de poliţie, care ar putea constitui, potrivit judecătorilor, crime împotriva umanităţii.

Ancheta a fost suspendată două luni mai târziu, Manila asigurându-se că va analiza singură aceste presupuse crime. În timpul preşedinţiei sale, Rodrigo Duterte a refuzat să coopereze cu CPI, invocând o lipsă de jurisdicţie, acuzaţie respinsă ulterior de Curtea Supremă a Filipinelor.

În iunie, procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan a declarat că cererea Filipinelor de a amâna ancheta nu este justificată şi că ar trebui reluată ”cât mai curând posibil”.

Ferdinand Marcos Jr, un proeminent avocat al războiului împotriva drogurilor, a fost ales preşedinte cu o victorie covârşitoare în mai, datorită unei alianţe cu fiica lui Rodrigo Duterte, Sara, care a câştigat candidatura pentru vicepreşedinte.

Citeşte şi: Cel mai vast incendiu al anului din California continuă să facă ravagii – Black News

Instanţa a invitat Filipine ”să facă observaţii” cu privire la cererea procurorului de a relua ancheta. Manila are termen până pe 8 septembrie să răspundă, însă actualul preşedinte nu pare dispus să se supună jurisdicţiei de la Haga.

Chiar dacă CPI adună suficiente probe pentru a iniţia proceduri împotriva lui Rodrigo Duterte, reglementările sale o împiedică să îl judece în absenţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.