Filipinele şi SUA lansează cel mai amplu exerciţiu militar comun

Publicat:

Filipinele şi Statele Unite ale Americii au lansat luni cel mai amplu exerciţiu militar comun sub administraţia preşedintelui Rodrigo Duterte, care a ameninţat în trecut să pună capăt manevrelor comune după ce fosta administraţie Barack Obama a criticat războiul său împotriva drogurilor, relatează dpa, potrivit agerpres.

Circa 8.000 de militari participă la exerciţiile Balikatan, desfăşurate pe parcursul a 11 zile, şi care ar urma să includă şi pregătire în războiul urban după asediul de cinci luni al militanţilor Statului Islamic (SI) asupra oraşului Marawi, în sudul Filipinelor, anul trecut.


Citește și : Un candidat la alegerile parlamentare din Irak a fost asasinat

‘Prin aceste exerciţii, sperăm să ne îmbunătăţim capabilităţile în lupta împotriva terorismului pentru a construi comunităţi mai sigure şi pentru a lucra în direcţia eradicării reţelelor teroriste la nivel global’, a declarat ministrul filipinez al apărării Delfin Lorenzan.

Ambasadorul american în Filipine, Sung Kim, a declarat că atacul de anul trecut asupra oraşului Marawi, situat la 800 kilometri sud de capitala Manila, a subliniat nevoia de acţiune comună la nivel global ‘pentru a depăşi provocările complexe din prezent’.

‘Aceasta include reţelele teroriste la nivel internaţional şi catastrofele naturale’, a spus el. ‘Nicio naţiune nu poate sau nu ar trebui să se confrunte singură cu aceste ameninţări. Militarii noştri vor oferi un răspuns mai eficient atunci când acţionează împreună’, a adăugat oficialul american.

Mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise şi peste o jumătate de milion de persoane au fost strămutate atunci când sute de militanţi ai SI au asediat oraşul Marawi din mai până în octombrie 2017.

Luptele cu militanţii SI au lăsat oraşul distrus şi l-au determinat pe preşedintele Duterte să instituie legea marţială în insula Mindanao (sud), unde se află Marawi, pe care Congresul a votat să o menţină până în decembrie 2018 pe fondul avertismentelor potrivit cărora Statul Islamic a început să recruteze militanţi.

Citește și : Inventatorul danez, condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă, vrea să scape mai repede de puşcărie

De la venirea sa la putere în 2016, Rodrigo Duterte a criticat în mod constant Statele Unite după ce administraţia fostului preşedinte Barack Obama a criticat războiul său împotriva drogurilor. El chiar a ameninţat că va abroga un acord în domeniul apărării cu Washingtonul şi că va pune capăt exerciţiilor militare comune cu armata americană.

Însă relaţiile dintre Filipine şi SUA s-au ameliorat după alegerea preşedintelui american Donald Trump, care l-a lăudat pe Duterte în timpul primei lor întâlniri la Manila anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.