Filmul lui “Ida”, pe “o listă neagră” a creaţiilor artistice care “nu trebuie să fie susţinute” în Polonia (Pawel Pawlikowski)

Publicat:

Regizorul polonez Pawel Pawlikowski a declarat joi seară la Cannes că filmul lui “Ida”, premiat cu Oscar în 2015, se află pe “o listă neagră” a creaţiilor artistice care “nu trebuie să fie susţinute” în Polonia şi în “institutele culturale” poloneze din străinătate, informează AFP, potrivit agerpres.

“Acest film este pe o listă neagră a tuturor institutelor culturale poloneze din lume. Există o listă neagră cu câteva cărţi, câţiva regizori, câţiva scriitori care nu trebuie să fie susţinuţi. Am onoarea de a mă afla pe această listă”, a declarat cineastul polonez, al cărui nou film, intitulat “Cold War”, a fost proiectat joi seară în competiţia oficială de la Cannes.


Citește și : Canada vrea ca G7 să lanseze acţiuni concrete în favoarea educaţiei femeilor

“Ida” nu poate “să fie difuzat la televiziunea publică pentru că a fost considerat un film anti-polonez”, a adăugat Pawel Pawlikowski, care a locuit şi lucrat mult timp în Marea Britanie. “Cu noul guvern, care a preluat controlul total asupra postului public principal, situaţia de acum (din Polonia, n.r.) a devenit asemănătoare cu aceea din timpul perioadei comuniste”, a mai spus cineastul.

Lungmetrajul “Ida”, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2015, prezintă în alb negru povestea unei fetiţe evreice lăsată în viaţă de asasinii polonezi ai părinţilor ei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi crescută de călugăriţe catolice în Polonia comunistă.

Filmul abordează două tabuuri dureroase care influenţează de mai multe decenii viaţa evreilor din Polonia, iar această îndrăzneală a regizorului său l-a făcut să fie atacat în Polonia atât de dreapta naţionalistă, cât şi de stânga.

Primul tabu se referă la asasinarea unui număr mare de evrei de către ţăranii polonezi la care aceştia se refugiaseră. Rămase uneori nepedepsite, aceste asasinate au fost şterse din memoria colectivă în timpul comunismului. Al doilea tabu vizează rolul comuniştilor evrei în cadrul serviciilor de securitate şi în aparatul judiciar polonez, care au ucis sau au trimis la moarte numeroşi disidenţi anticomunişti. Şi acest rol a fost trecut sub tăcere în Polonia timp de multe decenii.

Citește și : Israelul îi cere lui Al Assad să-i dea afară pe iranienii din Siria

“Ida” a devenit “un scandal politic în Polonia”, a explicat Pawel Pawlikowski, care se teme că şi “Cold War” – ce prezintă povestea unei iubiri turbulente în plin Război Rece – va fi “atacat” în ţara lui “pentru că nu a insistat suficient asupra ororilor comunismului”.

“În prezent, există un moment ideologic în Polonia, cu un nou guvern de dreapta, care reinterpretează totul în funcţie de criterii foarte simple: înainte, era răul pur, acum este genial, suntem un popor nobil, înainte erau doar acei comunişti îngrozitori şi noi nu făceam parte dintre ei…”, a subliniat cineastul polonez. “Un film care nu simplifică realitatea are probleme astăzi. Nu este un moment potrivit pentru nuanţe”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.