Filmul „Siberia din oase” va fi proiectat la expoziția „Trenul Durerii” din PMAN

Filmul „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu, va fi proiectat, la ora 20.30, în preajma expoziției „Trenul Durerii”, amenajată în Piața Marii Adunări Naționale. Acesta este și ultimul weekend în care expoziția mai poate fi vizitată, transmite IPN.

Filmul este o producție OWH Studio 2019 și include confesiunile a patru protagoniști care au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia în noaptea dinspre 6 spre 7 iulie 1949.


Citește și: “Inside Out 2” a devenit filmul de animație cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

Expoziția „Trenul Durerii” se află la cea de-a doua ediție și, în acest an, este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, fotografii și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, în cele două vagoane este amenajată o bibliotecă cu cărți despre evenimentele tragice, iar vizitatorii pot găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate.

În acest an se împlinesc 75 de ani de la deportările staliniste din 6-9 iulie 1949 – cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au suferit 36 de mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute.