Filosoful francez Bernard-Henri Levy a jucat la New York într-un spectacol de teatru anti-Trump

Publicat:

Filosoful francez Bernard-Henri Levy a jucat luni, ziua în care a împlinit vârsta de 70 de ani, într-o reprezentaţie a noii sale piese de teatru, intitulată “Looking for Europe”, în care a îndemnat societatea civilă din Statele Unite să reacţioneze în faţa politicilor promovate de Donald Trump, informează AFP, scrie Agerpres.

Noul spectacol reprezintă o adaptare a piesei “Hotel Europe”, montată pe scenă în 2014, ce a fost “aproape în totalitate rescrisă pentru aceste circumstanţe”, a explicat el pentru AFP.


Citește și : Brexit: Miniştrii cabinetul May au nevoie de mai mult timp pentru a examina mecanismul ‘plasei de siguranţă’

Filosoful francez a jucat luni, în limba engleză, în noua adaptare pusă în scenă la Public Theater, un renumit teatru din New York, a cărui conducere l-a invitat să apară în această reprezentaţie cu o zi înainte de “midterm”, alegerile legislative americane de la jumătatea mandatului.

La fel ca personajul lui, care se distrează pe seama accentului său francez, Bernard-Henri Levy se declară “îngrozit de climatul de război civil care este pe cale să se instaleze” în Statele Unite.

“Este un personaj întristat să vadă că dreapta americană este pe punctul de a deveni cea mai neghioabă din lume” şi că “printr-un efect de oglindă, stânga americană este şi ea pe cale să devină uneori cea mai neghioabă din lume”.

Filosoful a evocat şi asasinatele antisemite din Pittsburgh, unde 11 oameni au fost împuşcaţi mortal într-o sinagogă, în urmă cu mai puţin de o săptămână.

“Părinţii mei îmi spuneau, atunci când eram adolescent, că exista o ţară în lume, care, pentru evrei, era un posibil sanctuar”, a declarat Bernard-Henri Levy, care este evreu. “Exista deja Israel, dar mai erau, în plus, Statele Unite”.

“Când am aflat vestea despre evenimentele din Pittsburgh, m-am gândit că Statele Unite nu mai erau poate acea ţară protejată de demonii antisemitismului”, a continuat filosoful.

Deşi se declară îngrijorat şi de soarta Europei, afectată de populism şi naţionalism, la fel ca Statele Unite, Bernard-Henri Levy visează, în acel spectacol de teatru, la apariţia unui nou elan democratic şi a unui “transatlantism” care să unească popoarele de pe cele două continente.

Citește și : Amnesty International cere achitarea celor 11 activişti în domeniul drepturilor omului judecaţi pentru terorism în Turcia

El vrea să creadă că “vântul nu îi mai este favorabil” lui Donald Trump, căruia filosoful francez îi spune “Baby Trump”.

“Adevăratul zid de care el este pe cale să se dea cu capul este reprezentat de opinia publică americană, este zidul alegătorilor, este zidul democraţiei acestei ţări. Şi mi se pare că ea este aceea care va marca puncte”, marţi, cu ocazia acestui scrutin legislativ organizat în Statele Unite, a mai spus Bernard-Henri Levy.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul Gărzile Revoluţionare iraniene au avertizat vineri că vor lovi industria...

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.