X

Finalul reinterpretat al operei “Carmen” a stârnit huiduieli în seara premierei din Florenţa, Italia

O punere în scenă feministă a celebrei opere “Carmen”, de G. Bizet, în care eroina nu este ucisă a fost întâmpinată cu huiduieli în seara premierei din Florenţa, Italia, informează DPA.

Regizorul Leo Muscato a schimbat finalul astfel încât Carmen îl ucide cu un pistol pe Don Jose spre deosebire de varianta clasică în care eroina moare înjunghiată de gelosul său iubit, conform agerpres .

”Aduc pe scenă o versiune contemporană a lui Bizet, debarasată de mentalitatea de secol al XIX-lea în ceea ce priveşte femeile”, a spus Muscato în ajunul premierei de duminică.

Citește și : Theresa May a declanşat remanierea guvernului său

Dar în timpul reprezentaţiei, arma din recuzita eroinei nu a funcţionat, sabotând acţiunea, iar publicul nu a fost impresionat, potrivit numeroaselor relatări care au apărut luni.

”Huiduieli şi o armă care nu a funcţionat – noua Carmen se scufundă la Florenţa” a titrat ziarul italian La Repubblica, criticând de asemenea şi decorul de la sfârşitul anilor ’70 din punerea în scenă.

Huiduielile s-au îndreptat împotriva lui Muscato, în timp ce interpreţii şi orchestra au fost scutiţi de mânia publicului şi aplaudaţi, notează ziarul local La Nazione.

Directorul Operei din Florenţa, Cristiano Chiarot a fost cel care a sugerat rescrierea operei Carmen ca o luare de poziţie simbolică împotriva violenţei manifestate împotriva femeilor.

”Dacă eroina Carmen nu moare de data aceasta? De ce trebuie să aplaudăm moartea unei femei în contextul de faţă”, a spus acesta în timpul verii.

Ca urmare a reacţiilor negative, Chiariot şi Muscato au fost apăraţi de primarul Florenţei, Dario Nardella.

”Sprijin decizia de a schimba finalul operei #Carmen”, a scris acesta pe Twitter. ”Un mesaj cultural, social şi etic care denunţă violenţa împotriva femeilor, aflată în creştere în Italia.”

Tags: CarmenDario NardellaFlorentaitaliaLeo Muscatoopera
Categorii: Diaspora