X

Finanțarea pentru limitarea încălzirii globale sunt mult prea reduse şi neconvingătoare (expert ONU)

Investiţiile la nivel global pentru limitarea încălzirii globale sunt mult prea reduse şi neconvingătoare, ca atunci când foloseşti o umbrelă în timpul unui uragan, a spus miercuri expertul pentru climă din cadrul ONU, Patricia Espinosa, informează Reuters, potrivit agerpres.

Espinosa, fost ministru de externe mexican, le-a spus de asemenea delegaţilor din aproape 200 de state reuniţi în Germania că mai multe furtuni, secete şi inundaţii cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră prevestesc ”destabilizarea globală”.

Citește și : FMI emite o „declaraţie de cenzură” împotriva Venezuelei

Oficialul a îndemnat la mai multe investiţii pentru limitarea fenomenului încălzirii globale, prin trecerea de la combustibili fosili la energie verde, şi la protejarea oamenilor de efectele din ce în ce mai grave ale fenomenelor meteo extreme.

”Să încerci să abordezi problema schimbărilor climatice la nivelul financiar actual este ca atunci când te protejezi cu o umbrelă în timpul unui uragan de categoria a cincea”, a spus Espinosa în cadrul unui discurs.

”În momentul de faţă vorbim despre milioane şi miliarde de dolari când ar trebui să vorbim despre trilioane”, a spus Espinosa, care conduce secretariatul pentru schimbările climatice din cadrul ONU. ”Impactul fenomenelor meteo extreme produce deja haos”, a adăugat aceasta.

Statele participante la întâlnirea de la Bonn, care are loc în perioada 30 aprilie-10 mai, lucrează la un document detaliat cu reguli referitoare la Acordul de la Paris din 2015, cu scopul de a-l implementa până la finalul anului 2018, şi trec în revistă acţiuni întreprinse până acum pentru limitarea încălzirii globale.

Statele în curs de dezvoltare prezente la discuţii doresc garanţii mai ferme referitoare la fonduri – naţiunile bogate au promis să mobilizeze, până în 2020, 100 de miliarde pe an pentru problematica mediului, atât din fonduri publice, cât şi din surse private, pentru a le ajuta să combată încălzirea globală.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a estimat că finanţarea problematicii mediului pentru ţările sărace va totaliza 62 de miliarde în 2014. Ţările în curs de dezvoltare spun că cifrele sunt exagerate.

”Rămâne un gol imens între ajutorul necesar şi ajutorul primit”, a spus Gebru Jember Endalew, liderul grupului naţiunilor cel mai puţin dezvoltate, într-o declaraţie.

Espinosa a spus că temperaturile medii la suprafaţa pământului vor creşte cu 3 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, potrivit angajamentelor actuale pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acordul de la Paris îşi propune să limiteze încălzirea cu ”destul de mult sub” creşterea de două grade Celsius. Preşedintele american Donald Trump, care pune sub semnul întrebării faptul că încălzirea globală este în principal cauzată de activitatea oamenilor, intenţionează să iasă din Acordul de la Paris şi să promoveze combustibilii fosili.

Citește și : Cambridge Analytica se închide (presă)

Espinosa a spus că o creştere de trei grade ”va conduce la nimic mai puţin decât destabilizare globală. Va avea un preţ în vieţi omeneşti. Va spori competiţia pentru resurse, va creşte instabilitatea şi conflictul”.

Ministrul agriculturii din Fiji, Inia Seruiratu, însărcinat cu implementarea unor acţiuni mai ambiţioase pentru a realiza obiectivele Acordului de la Paris, a spus că ţările sunt limitate în ceea ce priveşte capacitatea de adaptare la schimbările viitoare, cum ar fi cicloanele din ce în ce mai severe.

”Trăim într-o frică constantă că un ciclon sever ne-ar putea lovi, ne-ar distruge cu totul economia şi ne-ar duce înapoi cu mai multe decenii”, a spus acesta la Bonn.

Tags: Acordul de la ParisbonngermaniaONUPatricia Espinosaumbrelă
Categorii: Diaspora