Finanţarea partidelor sud-africane intră sub incidenţa unor noi reguli anticorupţie

Publicat:

Noi reguli au intrat în vigoare joi asupra finanţării partidelor politice în Africa de Sud, obligate acum să divulge detaliile donaţiilor, o etapă importantă în eforturile anticorupţie, relatează France Presse, potrivit agerpres.

De la primele alegeri democratice din 1994, politicienii şi partidele puteau colecta fonduri fără niciun control.


Citeşte şi: Italia PRELUNGEŞTE restricţiile până la sfârşitul lui aprilie – Black News

Acum ele trebuie să dezvăluie de unde provin banii primiţi începând de la 100.000 de ranzi (aproximativ 5.750 de euro), în timp ce sumele mai mici din aceeaşi sursă vor fi supuse unui plafon anual.

Donaţiile de la guverne, agenţii străine sau persoane fizice străine sunt de asemenea interzise.

Această lege “marchează o schimbare fundamentală în peisajul nostru politic”, a salutat joi My Vote Counts (Votul meu contează), un grup de presiune ce a militat acerb pentru aceste noi reguli.

“Acest lucru va îmbunătăţi transparenţa, va descuraja corupţia şi va face partidele politice mai responsabile şi în cele din urmă, va creşte democraţia”, a estimat grupul.

De la 1 aprilie, partidele şi donatorii trebuie să dezvăluie aceste donaţii Comisiei electorale independente. Încălcarea legii se pedepseşte cu maximum cinci ani de închisoare.

Vicepreşedinta Comisiei electorale, Janet Love, a salutat noua legislaţie ca “de departe cea mai importantă îmbunătăţire a cadrului legislativ electoral după 1994”.

Aprobat de parlament în 2018, proiectul de lege a fost semnat de preşedintele Cyril Ramaphosa în 2019.

Noua legislaţie intră în vigoare pe măsură ce ţara se pregăteşte pentru alegeri locale, programate între august şi noiembrie.

În Africa de Sud, scandalurile de corupţie implicând partidele şi politicienii sunt la ordinea zilei.

O comisie ce investighează suspiciuni de corupţie generalizată sub preşedinţia lui Jacob Zuma, şef de stat din 2009 până în 2018, a fost creată în 2018.

Această comisie a audiat deja zeci de miniştri sau foşti miniştri, aleşi, oameni de afaceri sau înalţi oficiali din epoca lui Zuma.

Citeşte şi: Veşti bune de la CDC: Persoanele vaccinate NU mai pot transmite coronavirusul – Black News

Însuşi preşedintele Ramaphosa, care i-a succedat lui Zuma promiţând eradicarea corupţiei, a fost implicat într-o afacere judiciară cu privire la finanţarea campaniei sale în urma căreia a câştigat conducerea partidului Congresul Naţional African (ANC) în 2017, înainte de a candida la preşedinţia ţării.

El este acuzat că a primit un miliard de ranzi din surse nedezvăluite.

Un membru al unui partid de opoziţie de stânga, EFF, a cerut justiţiei să dezvăluie detaliile bancare ale campaniei din 2017. Cazul este încă în curs de desfăşurare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.