X

Finlanda investighează o posibilă violare a spaţiului aerian de un avion rusesc

Ministerul finlandez al Apărării a anunţat marţi că investighează o posibilă încălcare a spaţiului aerian al Finlandei în zona Mării Baltice, relatează Reuters.

Ministerul a menţionat că un avion Tupolev TU-154, un avion de pasageri şi de transport rusesc, a fost detectat marţi la sud de Porvoo şi că garda de coastă efectuează cercetări.

Citeşte şi: A murit Regele Mihai

Un purtător de cuvânt al ministerului a refuzat să precizeze dacă Finlanda a ridicat de la sol avioane militare pentru a identifica aparatul de zbor. Ministerul rus al Apărării nu a fost deocamdată comentarii.

Finlanda, care se pregăteşte să aniverseze miercuri 100 de ani de independenţă, a acuzat Moscova pentru mai multe încălcări ale spaţiului său aerian după declanşarea crizei din Ucraina, în 2014.

Anul trecut, Estonia şi Finlanda au acuzat Rusia că a încălcat spaţiul lor aerian în contextul în care Finlanda semna atunci un acord de apărare cu SUA. Într-un incident separat, două avioane ruseşti au simulat un atac în apropierea unui distrugător american în Marea Baltică.

Finlanda a făcut parte din Imperiul Rus şi şi-a câştigat independenţa în timpul Revoluţiei ruse din 1917, după care aproape că şi-a pierdut independenţa luptând împotriva Uniunii Sovietice în cel De-al Doilea Război Mondial. Finlanda este în prezent membru al UE, dar nu aparţine alianţei militare NATO.

Tags: avionfinlandamarea balticaNATOPorvoorusiaTupolev TU-154
Categorii: Diaspora