Finlanda recomandă distanţarea la 12 săptămâni a intervalului dintre cele două doze ale vaccinurilor anti-COVID-19

Publicat:

Autoritatea sanitară finlandeză a recomandat miercuri distanţarea la 12 săptămâni a intervalului dintre cele două doze ale vaccinurilor împotriva COVID-19, aşa cum a procedat şi Marea Britanie, apreciind că acest demers va permite creşterea numărului de vaccinări fără a afecta eficacitatea acestora, informează AFP, potrivit agerpres.   

”Comitetul naţional de experţi în problema vaccinării a ajuns la concluzia că, în contextul epidemiologic actual, este recomandată extinderea intervalului dintre doze pentru toate vaccinurile împotriva noului coronavirus la 12 săptămâni”, faţă de trei săptămâni, intervalul actual, a indicat autoritatea de sănătate publică (THL) într-un comunicat.


Citește și : Iranul LAUDĂ Irakul pentru mandatul de arestare pus pe numele lui Trump

Distanţarea dozelor pe model britanic permite creşterea numărului de persoane care primesc prima doză, însă este o practică controversată, fără avizul fabricanţilor.

Pe fondul unei penurii de vaccinuri, această opţiune permite oferirea unei mari părţi a populaţiei ”o protecţie rezonabil de bună”, a argumentat Hanna Nohynek, medic în cadrul acestei autorităţi, citată într-un comunicat.

Autoritatea finlandeză, care ”recomandă ca a doua vaccinare a celor care au primit deja prima doză să fie amânată conform noii recomandări”, a evocat chiar şi posibilitatea unei mai bune eficacităţi în momentul în care dozele sunt distanţate.

”O persoană vaccinată are în general o mai bună protecţie cu o diferenţă importantă între doze, întrucât imunitatea corpului uman se maturizează şi se întăreşte”, a afirmat Hohynek.

Această recomandare finlandeză se referă la cele trei vaccinuri aflate în prezent pe piaţa Uniunii Europene: cel produs de Pfizer/BioNTech, cel de la Moderna şi cel de la AstraZeneca/Oxford, autorizat cel mai recent.

După ce Marea Britanie a ales să distanţeze dozele, BioNTech şi autoritatea care reglementează comercializarea medicamentelor în Statele Unite, FDA, a avertizat că nu există suficiente date clinice pentru asigurarea eficacităţii.

În prezent, Pfizer şi Moderna recomandă trei săptămâni între cele două administrări, iar AstraZeneca între 4 şi 12 săptămâni.

În Uniunea Europeană, Danemarca a autorizat de asemenea distanţarea până la şase săptămâni a intervalului dintre doze.

Citește și : Rusia denunţă ISTERIA Occidentului faţă de procesul lui Navalnîi

Potrivit unui studiu al Universităţii Oxford dat marţi publicităţii, în curs de evaluare de revista The Lancet, vaccinul AstraZeneca reduce cu 67% riscul de a contacta virusul după prima doză şi cu 76% pe acela de a dezvolta simptome. Potrivit acestui studiu preliminar, eficacitatea creştea de asemenea atunci când distanţa dintre doze creşte.

Finlanda, una dintre ţările europene cel mai puţin afectate de virus, a anunţat de asemenea miercuri că rezervă persoanelor cu vârsta sub 70 de ani vaccinul AstraZeneca, o decizie comparabilă cu cele mai multe ţări europene din cauza datelor considerate insuficiente în cazul vârstnicilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.