X

Finlanda se aşteaptă la creşterea numărului de solicitanţi de azil la frontiera cu Rusia

Premierul finlandez a afirmat luni că ţara sa se aşteaptă la creşterea numărului de solicitanţi de azil la frontiera cu Rusia şi intenţionează să adopte măsuri suplimentare pentru a limita acest flux, după ce în ultimele săptămâni a închis punctele de trecere a frontierei, cu excepţia unuia singur, informează Reuters.

Aproximativ 900 de solicitanţi de azil din ţări precum Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, comparativ cu sub 30 în luna anterioară, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.

Citeşte şi: Zaharova: 80% dintre moldoveni ‘ştiu limba rusă şi o folosesc în viaţa de zi cu zi’

Guvernul de la Helsinki acuză Rusia că le permite migranţilor fără documente să traverseze frontiera comună, considerând că Moscova recurge astfel la un atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie acest an.

”Informaţiile din diferite surse ne spun că încă există oameni care vin… Dacă acest lucru continuă, în viitorul apropiat vor fi anunţate măsuri suplimentare”, a declarat premierul finlandez Petteri Orpo în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său suedez Ulf Kristersson.

El nu a dat alte detalii despre eventualele măsuri avute în vedere de Finlanda. Mai multe media finlandeze au relatat că guvernul de la Helsinki analizează posibilitatea închiderii totale a frontierei cu Federaţia Rusă.

Armata finlandeză a anunţat săptămâna trecută că va ajuta poliţia de frontieră să ridice bariere temporare pe anumite porţiuni ale graniţei cu Rusia pentru a stopa migranţii ilegali care încearcă să intre în Finlanda în special prin zone împădurite.

La rândul său, premierul suedez Kristersson a declarat că apărarea frontierei finlandeze este o responsabilitate comună şi că Suedia va oferi ajutor Finlandei dacă aceasta îl va solicita. El a adăugat că Rusia orchestrează situaţia ”cu obiectivul evident de a cauza probleme mai ample şi de a crea divizări între ţările occidentale”.

”Aceasta este o frontieră externă a Uniunii Europene şi există un interes comun în eforturile Finlandei”, a subliniat el.

Săptămâna trecută, Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (FRONTEX) a convenit cu Finlanda să desfăşoare zeci de poliţişti de frontieră de-ai săi şi echipament la graniţa cu Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianţa Nord-Atlantică nu a primit până acum nicio solicitare pentru a se implica. ”În ultimele săptămâni, Moscova facilitează sosirea de migranţi la frontiera Finlandei cu Rusia, ceea ce a determinat închiderea punctelor de trecere, folosind migraţia ca pe un instrument de a pune presiune pe un vecin şi un membru NATO”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Citeşte şi: Doi oameni au murit într-o maşină înţepenită în nămeţi

În luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a promis că va adopta ”contramăsuri” şi a calificat extinderea Alianţei Nord-Atlantice drept o ”atingere adusă securităţii” Rusiei. Finlanda a prezentat la finalul lui 2022 un plan pentru construirea unui gard pe o lungime de 200 de kilometri la frontiera sa cu Rusia.

Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Tags: finlandafrontieramoscovaNATOrusia
Categorii: ExterneȘtirile zilei