Finlanda vrea să folosească rezervişti pentru a patrula la graniţa cu Rusia

Publicat:

Finlanda vrea să folosească rezervişti pentru a patrula la graniţa cu Rusia

Finlanda, ţară care a intrat de un an în NATO, după decenii de neutralitate, intenţionează să îşi schimbe regulile de recrutare pentru a permite ca mii de rezervişti să ajute la patrularea frontierei sale cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de imigranţi, a declarat miercuri guvernul de la Helsinki, relatează Reuters.

Finlandezii care au efectuat serviciul militar în cadrul forţelor de frontieră ar putea fi chemaţi să patruleze la graniţa ţării nordice cu Rusia în circumstanţe excepţionale, a declarat guvernul într-o propunere legislativă, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Finlanda, care a aderat la alianţa militară NATO în aprilie anul trecut, a acuzat Moscova că a folosit migraţia ca armă împotriva sa, o afirmaţie pe care Kremlinul o neagă.

Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia, lungă de 1.340 de kilometri, la sfârşitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din ţări terţe precum Siria şi Somalia prin Rusia.

Aproximativ 1.300 de solicitanţi de azil au trecut graniţa din Rusia în Finlanda anul trecut, comparativ cu mai puţin de 40 anul acesta, după ce punctele de trecere terestră au fost închise, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră.

Dar guvernul finlandez se teme că fenomenul pe care îl numeşte “un atac hibrid din partea Rusiei” ar putea reîncepe în orice moment şi pregăteşte o legislaţie pentru a face faţă acestei ameninţări. “Având în vedere schimbarea situaţiei de securitate, trebuie să completăm metodele existente cu noi modalităţi de a menţine securitatea frontierelor”, a declarat ministrul apărării, Antti Hakkanen.

Finlanda are o armată de conscripţie, ceea ce înseamnă că serviciul militar este obligatoriu pentru bărbaţi. Peste 10.000 de recruţi au fost instruiţi de către Garda de Frontieră, în timp ce un sfert dintre aceştia sunt poliţişti de frontieră angajaţi, a precizat guvernul. Restul, aproximativ 7.500 de militari, au urmat alte cariere civile. În conformitate cu legislaţia existentă, ei rămân ca rezervişti care pot fi chemaţi de urgenţă la serviciu în cazul unei ameninţări militare la adresa securităţii frontierelor, dar nu şi pentru combaterea migraţiei.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Propunerea va fi supusă la vot în parlament, unde guvernul de dreapta deţine majoritatea.

De asemenea, guvernul finlandez a elaborat o aşa-numită lege “pushback” (împingere înapoi – nr.r.), care ar permite poliţiştilor de frontieră să respingă solicitanţii de azil la graniţa dintre Finlanda şi Rusia fără să primească cererile de azil ale acestora.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi...

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră

Un asteroid se apropie de Pământ: Călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră Un asteroid care călătorește cu peste 40.000 de mile pe oră...

Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025

Transnistria ar putea rămâne fără metan începând cu anul 2025 Începând cu anul 2025, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, ceea...

VIDEO – Momentul în care spitalul de copii din Kiev e lovit de o rachetă

VIDEO - Momentul în care spitalul de copii din Kiev e lovit de o rachetă Rusia a atacat luni puternic capitala Ucrainei, Kievul, fiind lovit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.