Fiul favorit al lui Ben Laden cheamă musulmanii la `jihad` în Siria

Publicat:

Hamza ben Laden, unul din fiii fondatorului reţelei Al Qaida, a cărei conducere se pregăteşte s-o preia, a lansat un apel către musulmani să participe la “jihad” în Siria împotriva regimului de la Damasc şi a Occidentului, într-o înregistrare audio difuzată joi, a relatat AFP. 

Considerat ca fiind fiul favorit al lui Osama ben Laden, Hamza a fost pregătit din copilărie să urmeze calea tatălui său, ucis de un comando american în Pakistan în 2011. Într-o înregistrare anterioară, el i-a chemat la unitate pe jihadişti şi la atacuri împotriva Occidentului.


Implicându-se din 2013 în războiul civil din Siria, ramura siriană a Al Qaida, numită Frontul Al Nusra, a anunţat în 2016 că a renunţat la legăturile sale cu Al Qaida, schimbându-şi numele în Jabhat Fateh al-Sham. Gruparea este compusă în principal din sirieni şi a luptat cu mai multe grupuri rebele împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Reţeaua sunnită Al Qaida este rivala grupării jihadiste Statul Islamic, implicată de asemenea în conflictul sirian.

În noul său mesaj audio difuzat de site-uri jihadiste, Hamza ben Laden lansează un apel către “fraţii musulmani începând din Indonezia până în Maghreb să se alăture jihadului pentru a opri agresiunea cruciaţilor şi Rafida” (un termen peiorativ pentru musulmanii şiiţi).

“Jihadiştii au nevoie disperată de ajutor din partea tuturor musulmanilor pentru a continua bătălia”, adaugă el, fără a menţiona numele vreunui grup. El a subliniat că o astfel de asistenţă ar putea fi, de asemenea, financiară sau materială.

Bachar al-Assad provine din minoritatea alawită, considerată o ramură a şiismului. În războiul său împotriva rebelilor şi a jihadiştilor, el este ajutat militar de Hezbollah şi Iran.

În mai 2016, Hamza ben Laden chemase “naţiunea islamică să se concentreze asupra jihadului în Siria şi asupra strângerii rândurilor mujahedinilor”.

Tânărul a apărut încă din perioada copilăriei în propaganda reţelei Al Qaida. În prezent, apreciază oficiali şi analişti, el se pregăteşte să preia conducerea organizaţiei şi, profitând de slăbirea militară a Statului Islamic, încearcă să unifice sub numele său jihadiştii din întreaga lume.

Al Qaida este condusă la ora actuală de egipteanul Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Osama ben Laden.

În ianuarie 2017, Hamza ben Laden a fost inclus de Departamentul de Stat al SUA pe lista neagră a “teroriştilor internaţionali”.

În precedentele sale mesaje audio, fiul lui Ben Laden a chemat la răzbunarea tatălui său, prin atacarea “intereselor americane, franceze şi israeliene la Washington, Paris şi Tel Aviv” şi a cerut saudiţilor să “înlăture” regimul de la Riad.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.