Fiul fostului preşedinte iranian a fost eliberat din închisoare

Publicat:

Unul dintre fiii fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsandjani a fost eliberat din închisoare după mai mult de şapte ani petrecuţi după gratii, a informat miercuri presa locală citată de AFP, potrivit agerpres.

Mehdi Hashemi, acum în vârstă de 53 de ani, a fost încarcerat pe 9 august 2015, după ce a fost condamnat pentru “escrocherie, delapidare şi fraudă” şi pentru acuzaţii legate de “securitatea naţională”. El a denunţat atunci o decizie “motivată politic”.


Citește și :  Croaţia investighează dispariţia unui yaht aparţinând oligarhului uzbek Alişer Usmanov

Citându-l pe avocatul său Vahid Abolmaali, agenţia de presă Isna a anunţat că fiul fostului şef de stat a fost eliberat în “ultimele ore ale zilei de marţi din închisoarea Evin” din Teheran, unde ispăşea o pedeapsă de zece ani.

Procuratura din capitala republicii islamice a aprobat marţi “eliberarea condiţionată” a lui Hashemi, a menţionat Isna.

Numele lui Mehdi Hashemi a fost citat la mijlocul anilor 2000 în cauze care au implicat grupul public norvegian Statoil şi grupul francez Total, suspectate că ar fi dat mită pentru a obţine acces mai uşor la rezervele iraniene de carburanţi. Atunci, acesta era un înalt oficial în sectorul petrolier iranian.

În 2009, Mehdi Hashemi a creat un “comitet de protecţie a voturilor”, ceea ce i-a înfuriat pe conservatori. Fiul fostului preşedinte l-a susţinut activ pe candidatul reformist Mir Hossein Moussavi, care a respins rezultatul scrutinului prezidenţial din acel an, denunţând fraude masive.

Citește și : Biden vizitează joi California lovită de furtuni

Tatăl lui Mehdi, Akbar Hashemi Rafsandjani, preşedinte între anii 1989 şi 1997, a fost adeptul unei poziţii moderate şi a susţinut îmbunătăţirea legăturilor Iranului cu Occidentul.

Pe 9 ianuarie a.c., fiica fostului preşedinte, Faezeh, a fost condamnată la cinci ani de închisoare, în special pentru “complot împotriva securităţii ţării”. Ea a fost arestată pe 27 septembrie şi închisă la Evin pentru că i-a incitat pe locuitorii din Teheran să manifesteze, în contextul mişcării de protest declanşate la mijlocul lunii septembrie, după ce tânăra kurdă Mahsa Amini a murit în spital, la trei zile după ce fusese arestată la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict pe care femeile din Iran sunt obligate să îl respecte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.