X

Fiul fostului preşedinte iranian a fost eliberat din închisoare

Unul dintre fiii fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsandjani a fost eliberat din închisoare după mai mult de şapte ani petrecuţi după gratii, a informat miercuri presa locală citată de AFP, potrivit agerpres.

Mehdi Hashemi, acum în vârstă de 53 de ani, a fost încarcerat pe 9 august 2015, după ce a fost condamnat pentru “escrocherie, delapidare şi fraudă” şi pentru acuzaţii legate de “securitatea naţională”. El a denunţat atunci o decizie “motivată politic”.

Citește și :  Croaţia investighează dispariţia unui yaht aparţinând oligarhului uzbek Alişer Usmanov

Citându-l pe avocatul său Vahid Abolmaali, agenţia de presă Isna a anunţat că fiul fostului şef de stat a fost eliberat în “ultimele ore ale zilei de marţi din închisoarea Evin” din Teheran, unde ispăşea o pedeapsă de zece ani.

Procuratura din capitala republicii islamice a aprobat marţi “eliberarea condiţionată” a lui Hashemi, a menţionat Isna.

Numele lui Mehdi Hashemi a fost citat la mijlocul anilor 2000 în cauze care au implicat grupul public norvegian Statoil şi grupul francez Total, suspectate că ar fi dat mită pentru a obţine acces mai uşor la rezervele iraniene de carburanţi. Atunci, acesta era un înalt oficial în sectorul petrolier iranian.

În 2009, Mehdi Hashemi a creat un “comitet de protecţie a voturilor”, ceea ce i-a înfuriat pe conservatori. Fiul fostului preşedinte l-a susţinut activ pe candidatul reformist Mir Hossein Moussavi, care a respins rezultatul scrutinului prezidenţial din acel an, denunţând fraude masive.

Citește și : Biden vizitează joi California lovită de furtuni

Tatăl lui Mehdi, Akbar Hashemi Rafsandjani, preşedinte între anii 1989 şi 1997, a fost adeptul unei poziţii moderate şi a susţinut îmbunătăţirea legăturilor Iranului cu Occidentul.

Pe 9 ianuarie a.c., fiica fostului preşedinte, Faezeh, a fost condamnată la cinci ani de închisoare, în special pentru “complot împotriva securităţii ţării”. Ea a fost arestată pe 27 septembrie şi închisă la Evin pentru că i-a incitat pe locuitorii din Teheran să manifesteze, în contextul mişcării de protest declanşate la mijlocul lunii septembrie, după ce tânăra kurdă Mahsa Amini a murit în spital, la trei zile după ce fusese arestată la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict pe care femeile din Iran sunt obligate să îl respecte.

Tags: Akbar Hashemi Rafsandjaniînchisoarea EvinIranmehdi hashemi rafsanjaniteheran
Categorii: Știrile zilei