X

Fiul lui El Chapo pledează nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri din SUA

Fiul lui El Chapo pledează nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri din SUA

Un fiu al lordului mexican condamnat al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman a pledat marți nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri din SUA, la cinci zile după arestarea sa într-o operațiune dramatică în care l-a predat pe fostul partener al tatălui său autorităților americane, scrie Reuters.

Joaquin Guzman Lopez, purtând o salopetă portocalie, dar fără cătușe, a pledat nevinovat în cadrul unei audieri care a durat aproximativ 10 minute la tribunalul federal din Chicago, în fața judecătorului districtual Sharon Johnson Coleman, care a ordonat arestarea sa în așteptarea procesului. Guzman Lopez ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea dacă va fi găsit vinovat, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Guzman Lopez a fost pus sub acuzare în 2023 împreună cu trei dintre frații săi – cunoscuți sub numele de „Chapitos” sau micii Chapos – pentru trafic de droguri și spălare de bani în SUA, în legătură cu preluarea de către aceștia a conducerii Cartelului Sinaloa al tatălui lor, după extrădarea acestuia în Statele Unite în 2017.

El Chapo, condamnat pentru crimă și trafic de droguri în 2019, ispășește o pedeapsă cu închisoarea pe viață într-o închisoare de maximă securitate din Colorado.

Guzman Lopez, care are în jur de 30 de ani, a fost luat în custodie americană joi seară, în apropiere de El Paso, Texas, alături de Ismael „El Mayo” Zambada, septuagenarul acuzat de trafic de droguri care a fondat Cartelul Sinaloa împreună cu El Chapo.

În timpul audierii, sala de judecată a fost plină cu spectatori și membri ai serviciului U.S. Marshals. Guzman Lopez a vorbit în limba engleză și a răspuns la majoritatea întrebărilor spunând „Da, onorată instanță” sau „Nu, onorată instanță”.

Judecătorul nu a stabilit data procesului și a programat următorul termen de judecată în acest caz pentru 30 septembrie.

Circumstanțele sosirii lui Guzman Lopez în Statele Unite nu au fost discutate la audiere. Multe dintre detaliile privind evenimentele care au dus la arestarea sa rămân neclare.

Săptămâna trecută, oficiali americani familiarizați cu situația au declarat că Guzman Lopez l-a păcălit pe Zambada să urce la bordul unui avion cu elice în Mexic, spunând că urmau să caute proprietăți imobiliare în nordul țării. În schimb, avionul i-a adus pe ambii bărbați în Statele Unite – unde Guzman Lopez plănuise să se predea, dar Zambada nu.

Avocatul lui Zambada, Frank Perez, a contestat versiunea evenimentelor oferită de oficialii americani. Perez a declarat că Guzman Lopez l-a „răpit cu forța” pe Zambada și l-a adus în Statele Unite împotriva voinței sale.

Zambada a pledat nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri săptămâna trecută la tribunalul federal din El Paso.

Când a fost întrebat despre afirmațiile lui Perez după tribunal marți, avocatul lui Guzman Lopez, Jeffrey Lichtman, a declarat că clientul său nu este acuzat de răpire.

„Când guvernul îl va acuza, atunci îl voi lua în seamă”, a declarat Lichtman reporterilor. „Atunci când avocații care încearcă să câștige puncte cu mass-media fac acuzații … nu mișcă mingea înainte”.

Mexicul a deschis o anchetă cu privire la evenimentele care au condus la arestare.

Unul dintre frații lui Guzman Lopez, Ovidio Guzman, în vârstă de 34 de ani, a fost extrădat din Mexic anul trecut și a pledat nevinovat la acuzațiile de trafic de droguri din SUA. Ceilalți doi frați acuzați, Ivan Guzman Salazar și Alfredo Guzman Salazar, sunt în continuare în libertate.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Autoritățile americane au declarat că cei patru „Chapitos” au revigorat imperiul drogurilor al tatălui lor după ce acesta a fost arestat, adoptând fentanilul, un opioid sintetic care a contribuit la amplificarea unei epidemii la nord de frontieră.

Arestările lui Joaquin Guzman Lopez, Ovidio Guzman și Zambada au fost lovituri pentru autoritățile americane care ar putea, de asemenea, să remodeleze peisajul criminalității mexicane.

Tags: El Chapo
Diverse