Flenchea: Propaganda dusă de regimul neconstituțional de la Tiraspol nu este decât o acțiune de șantaj la adresa Chișinăului

Publicat:

Flenchea: Propaganda dusă de regimul neconstituțional de la Tiraspol nu este decât o acțiune de șantaj la adresa Chișinăului

Propaganda pro-Kremlin, dusă de regimul neconstituțional de la Tiraspol, nu este decât o acțiune de șantaj la adresa Chișinăului, prin care oligarhii locali înregistrează supraprofituri ilegale, care depășesc beneficiile financiare ale regiunii din exporturile către Uniunea Europeană.

De această părere este Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare, care a explicat pentru Jurnal.md ce au de câștigat elitele businessului de peste Nistru, în plin război ruso-ucrainean, din sperietoarea cu privire la o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă.


Primul titlu de pe site-ul novostipmr.com nu s-a schimbat de șase ani și sună în felul următor: „Strategia de dezvoltare a Republicii Moldovenești Nistrene pentru anii 2019-2026”. Este vorba despre un așa-zis document, aprobat de așa-zisul președinte al așa-zisei republici, care cel puțin astăzi, după ce Rusia a invadat Ucraina, pare a fi destul de amenințător. Conform acestui text, scopul primordial al dezvoltării enclavei secesioniste este recunoașterea sa internațională și implementarea rezultatelor referendumului local din anul 2006, care prevăd proclamarea independenței și aderarea la Rusia. Se mai vorbește acolo și despre menținerea formatului de negocieri 5+2 – o poveste uitată pentru realitățile de astăzi, dar și despre asigurarea păcii și securității regiunii cu suportul Federației Ruse, potrivit jurnal.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

„Nu trebuie supraestimată importanța pieței europene pentru compania Sheriff”

În opinia lui Alexandru Flenchea, pornind de la realitatea de peste Nistru, mediatizarea unor astfel de pseudo-documente nu urmărește nicicum interese politice, ci infracționale și de ordin economic. Mai bine zis, status-quo-ul regiunii le permite oligarhilor de peste Nistru să-și păstreze supraprofiturile, de ordinul miliardelor, consideră expertul.

„Astăzi, ei fac bani efectiv din aer, din „gaz gratuit”, pe care de fapt îl fură de la „Moldovagaz” și din care produc energia electrică pe care ne-o vând nouă. O astfel de afacere poate exista doar în condițiile unui conflict nerezolvat, căci într-un stat reintegrat, asemenea paradis economic și fiscal nu poate să existe”, menționează Flenchea.

Declarațiile Chișinăului privind creșterea în ultimul timp a exporturilor din regiunea transnistreană către UE nu reprezintă deocamdată un motiv pentru a ne face să credem că lucrurile s-au schimbat brusc spre bine, a adăugat ex-vicepremierul. Și aceasta, pentru că marii afaceriști Tiraspol au oricum cele mai însemnate profituri din vânzările de energie electrică către malul drept al Nistrului, energie pe care o produc din gazul primit gratis din Rusia.

Cele 80 la sută din exporturi, care ajung pe piața UE, reprezintă statistica Chișinăului, care este exactă, dar nu neapărat adevărată. Explic: din perspectiva Chișinăului, exporturile sunt tot ceea ce părăsește spațiul vamal al R. Moldova, iar, din perspectiva Tiraspolului, exporturile înseamnă tot ce iese în afara regiunii transnistrene, inclusiv ceea ce ne vând nouă. Din punctul ăsta de vedere, principala piață de desfacere pentru Transnistria este chiar R. Moldova, iar din „exporturile” lor pe primul loc se află energia electrică. Vânzările de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept însumează mai mult decât exporturile pe piața UE. De aceea nu trebuie supraestimată importanța pieței europene pentru compania Sheriff, căci nu de acolo vin veniturile lor principale.”, afirmă fostul vicepremier.

„A doua piață ca importanță pentru Tiraspol ei este cea a României”

Cu alte cuvinte, specifică aceeași sursă, este vorba despre o situație vicioasă, pe care Chișinăul, dacă ar fi în stare să o depășească, ar scăpa definitiv de influența și șantajul energetic al Moscovei, intermediat de Tiraspol.

Nu putem vorbi despre o adevărată independență energetică față de Moscova, în situația în care peste 80 la sută din energia electrică pe care o consumăm vine de peste Nistrului, din gazul rusesc, de livrările căruia încă depindem, pentru a avea energie electrică la prețul de astăzi, care nici el nu este foarte transparent. În această situație, ar trebui să creăm condiții în care aceste afaceri fie să fie legalizate, fie să nu mai poată funcționa. Atunci alegerea pentru oligarhii transnistreni va fi foarte simplă: sau se încadrează în spațiul legal al R. Moldova, sau nu mai lucrează”, precizează expertul.

Alexandru Flenchea este de părere că, în realitate, Rusia este importantă astăzi pentru regimul separatist de la Tiraspol doar pentru gazul pe care îl primește gratis de la „Gazprom”, prin intermediul companiei „Moldovagaz”.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Faptul că piața R. Moldova este primară pentru transnistreni arată atât gradul de integrare a economiei acestei regiuni în economia națională, interdependențele care există în domeniul energetic, cât și vulnerabilitățile noastre față de acest model vicios de asigurare cu energie a țării noastre. Apropo, a doua piață ca importanță pentru ei este cea a României. Cât privește Rusia, ea este importantă pentru Tiraspol exclusiv ca furnizor de gaze, pentru care ei nu plătesc”, constată sursa citată.

În prezent, Chișinăul achiziționează 70% din energia electrică necesară de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de grupul rusesc INTER RAO, la un preț de 66 dolari americani per 1 MWh. Perioada contractului este până la sfârșitul acestui an. Recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra unei posibile destabilizări în regiunea transnistrean, unde există prezență militară rusă și depozite de armament. În același timp. Ministrul a subliniat importanța achiziționării de curent electric din stânga Nistrului pentru menținerea stabilității sociale și economice a R. Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei membri ai unei grupări infracționale, reținuți pentru șantaj. Doi sunt deținuți

Trei membri ai unei grupări infracționale, reținuți pentru șantaj. Doi sunt deținuți Trei membri ai unei grupări infracționale, cu vârstele cuprinse între 21 și 28...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, acuzat că a călcat strâmb

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, acuzat că a călcat strâmb Episcopul de Bălţi şi Făleşti, apropiat al Moscovei, ar avea un fiu, născut dintr-o relaţie...

Studenții anului doi ai Academiei Militare au participat la Cursul de Instruire pentru Comandanți Inferiori

Studenții anului doi ai Academiei Militare au participat la Cursul de Instruire pentru Comandanți Inferiori Studenții anului doi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” au...

De ce NU au comentat liderii de la Chișinău retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială americană

De ce NU au comentat liderii de la Chișinău retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială americană Decizia președintelui american Joe Biden de a renunța...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.