Florence Parly: Criteriile de eligibilitate la finanţarea proiectelor europene de apărare nu constituie ‘protecţionism deghizat’

Publicat:

Criteriile de eligibilitate pentru finanţarea proiectelor europene în domeniul apărării, care exclud companiile americane, nu constituie “protecţionism deghizat”, a asigurat miercuri în parlament ministrul francez al apărării, Florence Parly, în reacţie la protestele pe acest subiect venite din partea Washingtonului, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Europa apărării va fi întărită datorită Fondului European de Apărare”, care ar urma să fie finanţat cu 13 miliarde de euro pentru a permite cofinanţarea unor proiecte industriale în perioada 2021-2027, a subliniat ministrul francez.


Citește și : Accident rutier în Italia: O persoană a murit şi 37 au fost rănite

Administraţia SUA a criticat recent, într-o scrisoare adresată şefei diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, criteriile stabilite pentru participarea la finanţarea proiectelor europene în sfera apărării şi i-a ameninţat pe europeni cu represalii.

Responsabili americani de rang înalt au reclamat în scrisoare obstacolele care îngreunează participarea companiilor americane la industria de apărare europeană, făcând referire la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), lansată în anul 2017 de statele UE pentru a depăşi tradiţionala lor fragmentare în problemele de apărare, precum şi la Fondul European de Apărare constituit în paralel cu investiţii comune.

“Nu, Europa apărării (…) nu este un protecţionism nociv sau disimulat, este pur şi simplu un mod de a prelua controlul asupra propriului nostru destin şi de a asigura protecţia a 500 de milioane de cetăţeni europeni”, a explicat Florence Parly.

Aceasta a menţionat că “NATO rămâne temelia sistemului nostru de securitate, dar trebuie să construim o Europă a apărării credibilă şi performantă”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron este un susţinător fervent al Europei apărării şi al creării unei “autonomii strategice europene”, iar programul candidaţilor majorităţii sale la alegerile europene de duminică promite între altele “stabilirea unei preferinţe europene pentru industriile noastre”.

Citește și : BBC pregătește o emisiune de umor care va fi prezentată de ‘Vladimir Putin’

Criteriile de eligibilitate pentru finanţarea de proiecte europene în domeniul apărării sunt “similare celor impuse de SUA întreprinderilor europene care vor să obţină acces la finanţarea publică americană pentru programe de apărare şi cercetare-dezvoltare”, au asigurat săptămâna trecută doi înalţi responsabili europeni într-o scrisoare adresată administraţiei de la Washington.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.