X

FMI acordă 2,2 miliarde euro Ucrainei pentru stabilitatea financiară a ţării

FMI acordă 2,2 miliarde euro Ucrainei pentru stabilitatea financiară a ţării

Board-ul Fondului Monetar Internaţional a aprobat vineri a patra revizuire a acordului semnat cu Ucraina, o decizie prin care se acordă imediat 2,2 miliarde de dolari pentru stabilitatea financiară şi fiscală a ţării, relatează agenţia EFE.

FMI a semnalat, printr-un comunicat de presă, că evoluţia Ucrainei continuă să fie solidă” în cadrul Mecanismului de finanţare extinsă al Fondului (The Extended Fund Facility – EFF) şi că, “în pofida condiţiilor dificile”, au fost îndeplinite “toate criteriile cantitative de performanţă până la sfârşitul lunii martie’, potrivit stiripesurse.

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

În plus, “toate punctele de referinţă structurale pentru finele lunii iunie au fost implementate la timp sau cu o uşoară întârziere”, se menţionează în comunicat.

Economia ucraineană “continuă să demonstreze capacitate de recuperare”, deşi perspectivele “continuă să fie afectate de o incertitudine excepţional de ridicată”.

“Este nevoie de un impuls susţinut pentru reforme şi de o acordare la timp a sprijinului extern pentru apărarea stabilităţii macroeconomice, restabilirea sustenabilităţii fiscale şi a datoriei şi îmbunătăţirea reformelor instituţionale pentru a netezi calea spre aderarea la Uniunea Europeană”, adaugă sursa citată.

Acordul EFF al Ucrainei, pe 48 de luni, permite ţării să acceseze 15,6 miliarde de dolari. A fost aprobat pe 31 martie 2023 şi face parte dintr-un pachet de sprijin de 122 miliarde dolari pentru Ucraina.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

În pofida războiului în care se află cu Rusia, de peste doi ani, economia Ucrainei a fost “mai rezilientă faţă de aşteptări” în primul trimestru din 2024, cu o creştere “solidă, o dezinflaţie continuă şi menţinerea unor rezerve adecvate”.

Însă, perspectivele pentru restul anului şi pentru 2025 s-au înrăutăţit faţă de a treia evaluare, în mare parte din cauza atacurilor devastatoare asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a incertitudinilor legate de durata războiului, atenţionează FMI.

Tags: EFFFMIucraina
Externe