X

FMI acordă Egiptului un ajutor de urgenţă de 2,8 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţionale (FMI) a acordat luni Egiptului un ajutor de urgenţă de aproape 2,8 miliarde de dolari pentru a-i permite să facă faţă impactului economic al pandemiei, relatează AFP, scrie agerpres.

La fel ca numeroase alte ţări care au nevoie de o finanţare de urgenţă pentru a face faţă excesului de cheltuieli provocate de COVID-19, Egiptul beneficiază de aceste fonduri prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă al FMI, care permite evitarea unui proces mult mai lung pe bază de multe condiţii.

Citește și : Domul din Koln s-a redeschis pentru vizitatori

“Egiptul a reuşit să îşi redreseze economia într-un mod remarcabil înainte de impactul COVID-19, executând un program de reforme susţinut prin mecanismul extins de creditare al Fondului, care permite corectarea a importante dezechilibre interne şi externe”, subliniază FMI într-un comunicat.

În noiembrie 2016, Cairo a obţinut deja un plan de sprijin de 12 miliarde de dolari de la FMI în cadrul mecanismului extins de creditare, a cărui ultimă tranşă a fost achitată anul trecut. Acest tip de program al Fondului oferă acces la bani în schimbul unor reforme negociate cu instituţia.

“Pandemia şi şocul mondial reprezintă o ameninţare directă şi gravă de perturbare a economiei, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra echilibrelor macroeconomice obţinute cu greu de Egipt”, mai precizează FMI.

Citește și : Franţa ‘anticipează’ o ‘reintrare în izolare în regim de urgenţă’

În ciuda faptului că oferă o sumă substanţială, FMI estimează că aceasta nu va fi suficientă şi că “va fi necesar un sprijin suplimentar şi rapid din partea creditorilor bilaterali şi multilaterali” pentru a acoperi lipsurile.

Tags: ajutor de urgenţăcovid-19egiptFMIpandemie
Categorii: Sinteze