FMI avertizează că riscurile cu care se confruntă sistemul financiar global sunt în creştere

Publicat:

Riscurile cu care se confruntă sistemul financiar global au sporit în ultimele şase luni şi ar putea creşte în urma unei ieşiri potenţial dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană sau a escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, se arată într-un raport publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Expansiunea economiei mondiale încetineşte, iar o scădere abruptă a activităţii economice ar putea avea un impact extins, apreciază FMI, care trage un semnal de alarmă împotriva eliminării reglementărilor prudenţiale care ar putea sprijini sistemul financiar în eventualitatea unei crize.


Citește și : Erdogan anunță că peste 30.000 de presupuşi pucişti sunt în detenție

“Există riscul deteriorării abrupte a încrederii investitorilor, ceea ce ar putea duce la înăsprirea semnificativă a condiţiilor financiare. Aceste evoluţii ar putea avea efecte mai ample asupra economiilor cu fundamente mai slabe, cu vulnerabilităţi financiare mai ridicate şi cu mai puţine instrumente necesare pentru a răspunde şocurilor”, se arată în raportul publicat de Fondul Monetar Internaţional.

Marţi, FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an şi a avertizat că expansiunea ar putea încetini şi mai mult din cauza tensiunilor comerciale şi a unei ieşiri potenţial dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Economia mondială va creşte probabil cu 3,3% în acest an, cea mai lentă expansiune din 2016, faţă de un avans de 3,5% previzionat în ianuarie. Pentru 2020, rata de creştere rămâne nemodificată la 3,6%, se arată în cel mai nou raport “World Economic Outlook”, al instituţiei financiare internaţionale.

În raportul de miercuri, FMI atrage atenţia că o încetinire mai profundă decât se estimează ar putea determina înăsprirea condiţiilor financiare şi cere autorităţilor să comunice clar orice modificări în politica monetară, pentru a minimaliza turbulenţele pe pieţe.

FMI susţine decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a opri deocamdată majorarea ratelor dobânzilor, care îmbunătăţeşte încrederea investitorilor, dar avertizează că o schimbare radicală a politicii Fed ar putea duce la vânzări masive de active mai riscante.

Citește și : UE va aplica măsuri de retorsiune la taxele vamale anunțate de americani

Un impas îndelungat al negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ameninţă “să dezechilibreze pieţele financiare, să afecteze încrederea investitorilor şi să aibă efecte negative asupra investiţiilor”, avertizează instituţia financiară internaţională.

Pentru a se proteja de vulnerabilităţile financiare, autorităţile ar trebui să adopte măsuri pentru a ţine sub control datoriile corporaţiilor şi a întări rezerva de capital a băncilor, apreciază FMI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.