FMI lucrează la o platformă dedicată monedelor digitale bancare centrale

Publicat:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează la o platformă dedicată monedelor digitale bancare centrale (CBDC), pentru a permite tranzacţii între ţări, a anunţat luni directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Monedele digitale bancare centrale nu ar trebui fragmentate în propuneri naţionale. Pentru a avea tranzacţii mai eficiente şi corecte avem nevoie de sisteme care conectează ţările: avem nevoie de interoperabilitate”, a declarat şeful FMI la o conferinţă desfăşurată la Rabat, Maroc, la care au participat oficiali ai băncilor centrale din Africa.


Citeşte şi: Lungul drum al mâlului produs de distrugerea barajului de la Kahovka. Ce riscuri sunt pentru litoralul românesc – Black News

“Din acest motiv, la FMI lucrăm la conceptul unei platforme globale CBDC”, a explicat Georgieva.

FMI vrea ca băncile centrale să fie de acord cu un cadru comun de reglementare pentru monedele digitale care să permită interoperabilitatea globală. În cazul lipsei unui acord privind o platformă comună s-ar crea un vid care va fi probabil umplut de criptomonede, susţine şeful FMI.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.

Deja 114 bănci centrale explorează CBDC, “aproximativ 10 au trecut deja linia de sosire. Dacă ţările dezvoltă CDBC doar pentru utilizare pe plan intern, capacitatea monedelor este sub-utilizată”, a apreciat Georgieva.

Citeşte şi: Macron și prințul moștenitor saudit: interese nu întotdeauna convergente – Black News

Oficialul a adăugat că CDBC ajută la promovarea incluziunii financiare şi face mai ieftine remitenţele, în contextul costurilor ridicate ale transferurilor de bani.

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova – România – Ucraina

Mihai Popșoi va găzdui Trilaterala R. Moldova - România - Ucraina Viceprim-ministrul, ministru afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui mâine, 5 iulie, la Chișinău, cea...

Doi falşi poliţişti au forţat o tânără să le dea o mică avere

Doi falşi poliţişti au forţat o tânără să le dea o mică avere Doi indivizi, de 35 și 46 de ani din raionul Ocnița, s-au...

Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere a obiectelor explozibile

Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere a obiectelor explozibile Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere...

Raportul Curții de Conturi privind angajamentele asumate în procesul de aderare la UE

Raportul Curții de Conturi privind angajamentele asumate în procesul de aderare la UE Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), la data...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.