X

Foametea face ravagii în estul Myanmarului

Statul Kayah din Myanmar, unde peste 100.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele din cauza conflictului, ar putea cunoaşte pierderi “masive” de vieţi omeneşti, cele mai grave de la lovitura de stat militară din februarie, a avertizat miercuri un responsabil al ONU pentru drepturile omului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Kayah, aflat în estul ţării la graniţa cu Thailanda, este una dintre regiunile unde voluntarii din Forţele de apărare populare s-au confruntat cu militari mai bine echipaţi, care au răspuns cu artilerie şi raiduri aeriene, determinând un exod al localnicilor în pădurile din vecinătate.

Citeşte şi: Răspunsul lui Macron la palma încasată în Tain-l’Hermitage – Black News

“Atacurile brutale ale juntei ameninţă vieţile a mii de bărbaţi, femei şi copii din statul Kayah”, a subliniat într-o declaraţie raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Myanmar, Thomas Andrews.

“Trebuie să fiu sincer. În Kayah sunt posibile decese masive din cauza foametei, bolilor şi altor riscuri, la un nivel pe care nu l-am văzut după puciul din 1 februarie, dacă nu vor fi luate măsuri imediate”, afirmă responsabilul ONU.

Potrivit unei militante locale care a dorit să i se păstreze anonimatul, în multe zone ajutorul umanitar nu poate ajunge la cei care s-au refugiat din calea conflictului. Autorităţile militare au arestat în ultimele două săptămâni trei oameni care încercau să le aducă ajutoare celor refugiaţi într-o zonă la est de capitala statului, Loikaw, a spus aceasta. De asemenea, în multe regiuni alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă şi oamenii au nevoie, pe lângă mâncare, şi de materiale de protecţie şi combustibil, a adăugat militanta, care a făcut apel la ajutor internaţional.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale în Mongolia – Black News

Thailanda, care se teme de un aflux de refugiaţi, şi-a exprimat preocuparea faţă de confruntările din Myanmar şi a cerut juntei să pună în aplicare cele convenite cu statele din sud-estul Asiei pentru încetarea conflictului. Militarii nu au ţinut însă cont în prea mare măsură de solicitările din partea ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est) de a respecta “consensul” la care s-a ajuns la reuniunea de la sfârşitul lui aprilie şi de a purta tratative politice cu oponenţii lor.

Potrivit unui grup care militează pentru drepturile omului, forţele de securitate din Myanmar au omorât cel puţin 857 de protestatari după lovitura de stat din 1 februarie, cifră contestată de armată.

Tags: ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est)foameteMyanmarONUstatul KayahThomas Andrews
Categorii: Știrile zilei