Focare de gripă aviară în Moldova. Gospodăriile țărănești – impuse să respecte recomandările ANSA

Publicat:

Focare de gripă aviară în Moldova. Gospodăriile țărănești – impuse să respecte recomandările ANSA

În contextul confirmării mai multor focare de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), avertizează crescătorii și deținătorii de păsări că sunt obligați să întreprindă o serie de măsuri.


ANSA recomandă menținerea păsărilor  în interiorul curților, fără a fi lăsate libere în afara acestora. Păsările domestice nu se vor adăpa din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.

Citește și Dodon Nu mai este președintele PSRM

De asemenea, se interzice accesul păsărilor domestice, în special a rațelor și a gâștelor, la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală. Hrănirea păsărilor se va face în spații închiseși acoperite, la care nu au acces păsările sălbatice.

Focare de gripă aviară în Moldova. Gospodăriile țărănești – impuse să respecte recomandările ANSA 

Hrana folosită va fi depozitată în spații închise evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al “speciilor punte” – vrăbii, ciori, porumbei, coțofene, etc. SE interzice intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice. Mișcările se vor limita la o singură persoană, contactul cu mamiferele, inclusiv animale de companie.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate fără întârziere medicului veterinar din circumscripțiile sanitar- veterinare teritoriale.

De asemenea, curțile păsărilor vor fi separate deadăposturile pentru porci, deoarece transmiterea virusului gripal de la păsări la om se face printr-o gazdă intermediară, care se presupune că este porcul.

Focare de gripă aviară au fost confirmate în fauna sălbatică, la cadavre de lebede depistate în proximitatea bazinelor acvatice din localitățile Cubolta raionul Sângerei, s. Țâghira, r. Ungheni, s. Moara de Piatră, r. Drochia.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024 Tenismanul spaniol Rafael Nadal figurează pe lista participanţilor la ediţia din acest an a US...

Elevii vor primi alocații lunare de 1000 de lei dacă vor fi transferați din școlile cu mai puțini de 50 de elevi

Elevii vor primi alocații lunare de 1000 de lei dacă vor fi transferați din școlile cu mai puțini de 50 de elevi Guvernul a aprobat...

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.