X

Focare de gripă aviară la păsările domestice. Alertă în mai multe raioane

Focare de gripă aviară la păsările domestice. Alertă în mai multe raioane

Gripa aviară se răspândește, inclusiv în gospodăriile oamenilor la păsările domestice. Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au raportat opt focare în mai multe raioane.

Citește și:  Instanța admite cerea fugarului Plahotniuc. O nouă tentativă de tergiversare?

Un focar la păsări domestice a fost confirmată în satul Poiana din raionul Șoldănești, în satul Borosenii Noi din raionul Râșcani, în satul Oxentea din raionul Dubăsari și cinci focare

Cele mai multe focare de gripă aviară la păsările domestice au fost raportate în raionul Soroca și într-un singur sta – Parcani.

În acest context, au fost întrunite  în regim de urgență, Comisiile Antipiezootice Excepționale care au aprobat Planuri de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară.

Totodată, au fost instituite  zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară  recensământul exploatațiilor de animale  și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

ANSA îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

Tags: alerta in raioaneANSAfocar de gripă aviarăgripa aviara
Știrile zilei