Fondul European de Apărare va avea un buget de 7 miliarde de euro, mult sub ambiţiile iniţiale

Publicat:

Fondul European de Apărare (EDF), care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale, au decis liderii europeni la summitul încheiat marţi, informează AFP, potrivit agerpres.

Obiectivul fondului este să ”favorizeze competitivitatea, eficacitatea şi capacitatea de inovare a bazei industriale şi tehnologice a apărării europene, susţinând acţiuni de colaborare şi de cooperare transfrontalieră în întreaga Uniune, în fiecare etapă a ciclului industrial al produselor şi tehnologiilor de apărare”.


Citește și : Germania denunţă ‘provocările’ Turciei în estul Mediteranei

Miniştrii apărării francez, german, italian şi spaniol i-au scris la sfârşitul lunii mai şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, pentru a-i aminti necesitatea unui EDF ambiţios, considerându-l ”esenţial pentru finanţarea şi consolidarea cercetării şi capacităţilor de dezvoltare care ne vor consolida abilitatea de a face faţă multiplelor crize şi ameninţări mondiale”.

Bugetul multianual adoptat marţi de şefii de stat şi de guvern este exprimat în preţuri constante din 2018. Cele 13 miliarde de euro promise de Comisie corespund sumei de 11 miliarde de euro în preţuri constante din 2018. Prin urmare, bugetul alocat în final pentru EDF va fi cu mai mult de o treime mai mic faţă de suma preconizată.

Dorit de Franţa, Fondul European de Apărare nu era agreat de toate statele membre ale UE şi suma de 7 miliarde de euro care îi este alocată a rezultat în urma intenselor negocieri din ultimele zile asupra bugetului multianual al UE (stabilit acum la 1.074 miliarde de euro) şi fondului de redresare post-pandemie.

Citește și : Condiţionarea fondurilor europene de statul de drept rămâne deschisă după summitul UE

În schimb, bugetul alocat acţiunii spaţiale a scăzut mai puţin faţă de suma propusă iniţial. Acesta va fi de 13,3 miliarde de euro (în preţuri constante din 2018) pentru perioada 2021-2027. Iniţial s-a propus alocarea a 16 miliarde de euro în preţuri curente, respectiv 14 miliarde de euro în preţuri constante din 2018.

Din cele 13,3 miliarde de euro, 8 miliarde vor fi destinate sistemului european de navigaţie prin satelit Galileo şi 4,8 miliarde programului de observare Terre Copernicus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.