X

Fondul european destinat înlocuirii armamentului pe care statele membre UE îl trimite în Ucraina se goleşte (Politico)

Un fond european destinat ajutării statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să-şi înlocuiască armamentul pe care-l trimite în Ucraina este tot mai puţin în măsură să acopere un aflux de cereri de rambursare – şi nici măcar n-a făcut prima plată, relatează site-ul Politico, scrie news.ro

Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, Bruxellesul a înfiinţat un fond în valoare de 500 de milioane de euro, cu scopul de a încuraja statele membre să înarmeze Ucraina şi de a pune UE să plătească factura. Bruxellesul stabilea că acesta urma să acopere 85% dintre costuri, estimaazsă trei diplomaţi citaţi de site.

Citește și : Ministrul Finanţelor din Marea Britanie a fost DEMIS

Apoi UE a autorizat un fond şi mai mare – în valoare de 1,5 miliarde de euro -, iar facturile au început să curgă. UE a primit atât de multe cereri, încât Bruxellesul a calculat că fondul mai poate acoperi doar 46% dintre acestea, potrivit acestor estimări.

Această scădere a procentului a înfuriat Polonia – unul dintrei cei mai mari furnizori de armament din UE ai Ucrainei şi principalul beneficiar al fondului -, care a a depus facturi în valoare de 1,8 miliarde de euro, potrivit diplomaţilor citaţi.

Varşovia a blocat timp de patru zile un acord final asupra plăţii celei de a doua tranşe de plăţi, cu speranţa de a obţine un procent mai mare.

Însă a cedat, până la urmă, miercuri, şi a acceptat cele 46 de procente, potrivit acestor dioplomaţi.

Polonia a cedat, însă a crescut frustrarea altor state membre UE, care consideră că varşovia le opreşte propria cale către plăţi mai mai mari ale Uniunii.

Citește și : Republica Moldova are nevoie de un plan pentru plata gazelor ruseşti

Acest program de ”rambursare” risc astfel să afecteze reputaţia UE de partener militar de încredere – în timp ce Ucraina cere Uniunii tot mai mult armament în contra-ofensiva şi împotriva bombardamentelor Rusiei.

Kievul critică Franţa şi Germania din cauză că nu-i donează suficient, iar state mai mici din UE anunţă că li se epuizează stocurile.

Tags: bombardamentebruxellesPoliticoucrainaUE
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina