Pe fondul tensiunilor tot mai mari între SUA şi Turcia, Rex Tillerson a ajuns la Ankara

Publicat:

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, soseşte joi la Ankara, într-un climat devenit exploziv din cauza ofensivei turce în Siria, iar SUA se aşteaptă la discuţii ”dificile”, în timp ce Turcia avertizează că relaţiile cu Washingtonul riscă ”să se prăbuşească complet”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Tillerson este aşteptat să vină de la Beirut, pentru a discuta cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, urmând ca vineri să se întâlnească cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.


Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

Etapa din Turcia – ultima din cadrul turneului oficialului american în Orientul Mijlociu – se anunţă a fi cea mai tensionată.

”Relaţiile noastre sunt într-un moment foarte critic. Fie ne îmbunătăţim relaţiile, fie ele se vor prăbuşi complet”, avertiza în această săptămână Cavusoglu.

”Discuţiile se anunţă dificile”, se recunoaşte şi la Washington, unde se subliniază că ”retorica turcă” este ”foarte inflamată”, fiind vorba despre Siria, precum şi despre alte dispute, care sunt numeroase şi care înveninează relaţiile dintre cele două ţări, aliate în cadrul NATO.

Un semn al acestei situaţii nefavorabile este decizia capitalei turce de a redenumi un bulevard aflat de-a lungul Ambasadei SUA, unde urmează să meargă Tillerson, ”Ramura de Măslin”, după numele operaţiunii militare pe care Ankara a lansat-o pe 20 ianuarie în nordul Siriei.

Or, tocmai această ofensivă împotriva enclavei Afrin şi a miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) este cea care înveninează mai mult ca oricând situaţia. Ankara consideră miliţia kurdă ca fiind ”teroristă”, dar este vorba şi despre un aliat-cheie al SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

După apelurile la ”reţinere”, Tillerson a protestat miercuri faţă de operaţiunea care ”deturnează” forţele antijihadiste de la lupta lor prioritară, estimând că elemente kurde au părăsit deja estul Siriei pentru a le acorda un sprijin puternic Unităţilor de apărare în Afrin.

Citeşte şi: Statele membre NATO au dat undă verde pentru crearea a două noi centre de comandă

”Situaţia este şi aşa complicată, să nu agravăm şi mai mult lucrurile”, afirma un membru al delegaţiei americane.

Dar lucrurile s-ar putea agrava dacă Turcia îşi pune în practică ameninţarea de a avansa spre localitatea Minbej, aflată de asemenea sub controlul unităţilor YPG, care au militari americani de partea lor.

”Vom merge la Minbej şi, dacă ei sunt acolo, atunci foarte rău pentru ei”, declara un responsabil turc pentru AFP. ”N-avem nevoie de recomandările lor, ci de măsuri concrete în teren”, a adăugat el.

Schimburile de cuvinte riscă să devină însă un dialog al surzilor. Americanii se declară gata să discute despre ”măsurile ce pot fi luate” faţă de ”preocupările legitime din domeniul securităţii” ale turcilor. Dar Ankara îi cere Washingtonului să rupă total cu YPG, ceea ce Tillerson respinge. SUA ”vor continua să instruiască forţe de securitate locale”, având grijă totodată ca ele ”să nu reprezinte o ameninţare” pentru ţările vecine.

Dacă turcii se aşteaptă ca americanii să le prezinte o strategie ”clară”, atunci ei riscă să fie ”decepţionaţi”, estimează fosta diplomată americană Amanda Sloat, cercetătoare la Brookings Institution. ”Relaţiile bilaterale trec fără îndoială printr-o perioadă foarte dificilă”, a declarat ea pentru AFP.

Criza siriană se adaugă la o lungă listă de dispute, mai ales de la tentativa eşuată de puci din 2016 din Turcia. Până în prezent, Washingtonul nu a dat curs cererilor Ankarei de extrădare a clericului Fethullah Gulen, instalat în SUA şi pe care Turcia în consideră drept ”creierul” tentativei de lovitură de stat.

Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Şi arestarea a cel puţin doi angajaţi turci ai misiunilor diplomatice în Turcia a declanşat recent o criză a vizelor, care a luat sfârşit tocmai în decembrie.

SUA denunţă de asemenea încarcerarea mai multor americani, inclusiv Serkan Golge, un cercetător de la NASA condamnat săptămâna trecută la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru apartenenţă la reţeaua Gulen. Departamentul de Stat al SUA s-a declarat ”foarte preocupat” în legătură cu condamnarea respectivă ”fără dovezi credibile”.

”Antiamericanismul merge bine în Turcia, fiind unul dintre singurele subiecte care îi reuneşte pe credincioşii conservatori şi pe laicii naţionalişti”, remarca Max Hoff, de la Center for American Progress. Preşedintele Erdogan ”a ales ales să atragă mânia opiniei publice pentru a marca puncte politice” , a conchis el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.