X

Forţa navală a UE a arestat şase piraţi somalezi şi le-a confiscat bărcile

Forţa navală a Uniunii Europene (EU NAVFOR) a confirmat marţi că o navă a sa italiană a arestat şase presupuşi piraţi somalezi şi le-a confiscat ambarcaţiunile după o operaţiune de urmărire în bazinul sudic somalez, confruntat cu fenomenul pirateriei, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al EU NAVFOR, Dave Fielder, a afirmat că şase membri ai unei baleniere, ce acţiona ca navă mamă, şi un schif au fost confiscate ca urmare a unor atacuri întreprinse împotriva unei nave container de 52.000 de tone şi a unei nave de pescuit pe 17 şi 18 noiembrie.

”Presupuşii piraţi au fost prinşi de către marinarii italieni de pe nava ITS Virginio Fasan după ce ambarcaţiunile lor au fost localizate cu ajutorul unui elicopter SH-90 al navei Fasan, după cercetări întreprinse iniţial de avionul spaniol de patrulare maritimă Cisne”, a afirmat EU NAVFOR într-un comunicat.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

Forţa navală a UE care patrulează în Oceanul Indian a precizat că piraţii au aruncat mai multe grenade, cu un lansator, asupra navei container în cursul atacului lor.

”Cu toate acestea, respectarea BMP4 (Best Management Practices against Somali pirates), prezenţa unei echipe de pază pe una dintre nave şi buna navigaţie au permis evitarea oricăror pagube sau victime şi toate echipajele şi navele sunt acum în siguranţă”, se mai spune în comunicat.

Experţii maritimi au avertizat că piraţii somalezi devin tot mai bine înarmaţi, cu arme automate şi lansatoare de grenade, şi uneori folosesc schifuri lansate de pe vasele mamă, care ar putea fi vase de pescuit capturate sau veliere, pentru a întreprinde atacuri în largul coastelor Somaliei. 

Tags: Best Management Practices against Somali piratesEU NAVFORFasanITS Virginio FasanOceanul Indianpiratisomalia
Categorii: Diaspora