Forţe ale poliţiei chineze au participat în Serbia la primele exerciţii comune în Europa

Publicat:

Poliţişti din forţele speciale chineze au luat parte joi în Serbia la primele exerciţii comune în Europa, desfăşurate împreună cu unităţi antiteroriste şi forţe ale poliţiei speciale sârbe la combinatul siderurgic din Smederevo, la 60 km est de Belgrad, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În jur de 180 de poliţişti ai forţelor speciale din provincia chineză Henan au luat parte exerciţiul desfăşurat la uzina din Smederevo, achiziţionată de compania chineză Hesteel în 2016.


Citește și : Reticenţa faţă de vaccinuri reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice în toată Europa

Exerciţiul, în care a fost implicate şi trei elicoptere şi 20 de vehicule blindate, a avut ca scenariu o salvare de ostatici.

Ministrul sârb de interne Nebojsa Stefanovic a declarat că se are în plan o creştere a cooperării cu instituţiile de forţă din China, Serbia dorind ‘să înveţe de la o ţară mai mare şi mai puternică’. ‘China nu este doar partenerul nostru strategic, ci şi o ţară prietenă şi frăţească’, le-a declarat el reporterilor.

China a adoptat în 2015 o lege prin care forţele sale militare sunt autorizate să participe la operaţiuni antiateroriste comune şi caută să-şi extindă capacitatea de a îndeplini misiuni peste hotare pentru salvarea unor cetăţeni chinezi.

Situaţia drepturilor omului în China, mai ales în provincia Xinjiang, face însă reticente statele occidentale să acorde ajutor Chinei, nevoită asfel să se bazeze în mare parte pe ţări cu care cooperează deja în materie de securitate, precum Rusia şi Pakistan.

Dornică să-şi sporească relaţiile cu statele europene, China a trimis în iulie pentru prima dată medici militari pentru a exersa alături de colegi din Germania.

Forţele militare şi de poliţie ale Serbiei desfăşoară exerciţii regulate cu cele din Rusia şi ţări NATO, guvernul încercând să menţină un echilibru între obiectivul de aderare la Uniunea Europeană şi păstrarea legăturilor cu aliaţi tradiţionali.

Citește și : Majoritatea rușilor cred că guvernul de la Moscova nu acţionează în interesul poporului

China a acordat împrumuturi de miliarde de dolari pentru construirea de căi ferate, drumuri şi centrale electrice în Serbia, folosind mai ales muncitori chinezi, în cadrul proiectului Noului Drum al Mătăsii de deschidere de rute comerciale pentru companiile sale.

Gigantul Huawei are în plan deschiderea unui centru de dezvoltare în Serbia şi a început un proiect cu guvernul sârb pentru producerea unui soft de recunoaştere facială ce va fi utilizat la sutele de camere de supraveghere ce vor fi montate la Belgrad.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.