Forțele aeriene britanice nu sunt pregătite să facă față unui atac masiv al Rusiei. Ar fi copleșite, avertizează un fost comandant al RAF

Publicat:

Forțele aeriene britanice nu sunt pregătite să facă față unui atac masiv al Rusiei. Ar fi copleșite, avertizează un fost comandant al RAF

Marea Britanie are doar patru avioane de luptă pregătite să intervină imediat în fața unui atac iminent al Rusiei pe teritoriul britanic, a avertizat un fost comandant RAF.

Greg Bagwell, fost general al forțelor aeriene britanice, a declarat pentru The Sun că forțele armate ale Marii Britanii nu au capacitatea de a se apăra împotriva unui atac “semnificativ” al forțelor lui Vladimir Putin dacă acesta ar lovi mâine, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

El a avertizat că în cele două decenii de pace relativă după Războiul Rece, Marea Britanie – la fel ca o mare parte din statele europene membre NATO – nu a investit în armată.

Iar această lipsă de previziune înseamnă că forțele armate britanice de “clasa a doua” au capacitatea de a răspunde doar unui atac rusesc “limitat” care implică câteva avioane și rachete.

Chiar și în acest caz, spune Bagwell, care a servit în RAF timp de 36 de ani, numărul limitat de avioane și sistemele de apărare ale Marii Britanii ar deveni rapid “întinse”.

Dar dacă un Putin nebun ar decide să lanseze un atac major asupra Marii Britanii, așa cum am văzut în Ucraina, fostul pilot de luptă a avertizat că Forțele aeriene britaice (RAF) ar fi copleșite.

Există doar patru Eurofighter Typhoons pregătite să intervină imediat ca parte a alertei de reacție rapidă

Generalul Bagwell, care a condus nenumărate misiuni în calitate de adjunct al comandantului RAF, a declarat că există doar patru Eurofighter Typhoons pregătite să intervină imediat ca parte a alertei de reacție rapidă (QRA) a Marii Britanii.

El a spus că două avioane de luptă au baza la Lossiemouth în Scoția și celelalte două sunt la Coningsby în Lincolnshire.

Generalul în rezervă a declarat că restul Forțelor Aeriene ar putea interveni “relativ rapid” să pregătească alte aeronave ca răspuns la o amenințare inamică – dar a avertizat că resursele britanice s-ar epuiza curând.

Bagwell a dezvăluit, de asemenea, cu îngrijorare pentru The Sun că și armele și piesele de schimb din arsenalul Marii Britanii s-ar epuiza repede, într-un asemenea scenariu.

Asta pentru că stocurile de rachetele britanice sunt “concepute pentru războaie scurte în care nu ne așteptăm să existe o amenințare aeriană semnificativă”.

Pentru o lovitură relativ limitată, avem capacitatea de a răspunde, dar aeronavele și armele pentru a face acest lucru s-ar epuiza destul de repede“, a subliniat el.

“Avioanele noastre sunt integrate în sistemele NATO, astfel încât și alții ne protejează – în special din est, dar nordul este puțin mai dificil”.

Fostul pilot de vânătoare a avertizat: “Nu avem întreaga forță aeriană în alertă astăzi, nu suntem în Bătălia Angliei. Nu avem avioane în alertă răspândite în toată țara.

Avioanele pe care le avem nu ne vor apăra împotriva unui atac semnificativ, așa cum vedem în Ucraina în fiecare zi”.

Bagwell a avertizat că Marea Britanie – împreună cu armatele europene – au încetat să se mai pregătească pentru un război major două decenii de pace în epoca Războiului Rece.

El a insistat că Regatul Unit trebuie să își consolideze forțele armate – sau Putin va simți slăbiciunea și va lovi o Mare Britanie nepregătită, în cel mai rău scenariu.

Dacă Rusia ar lansa un “atac aerian surpriză”, ar fi nevoie de prea mult timp pentru a pregăti alte aeronave să răspundă, susține fostul pilot.

Generalul în rezervă spune că există doar șase escadrile RAF la Lossiemouth și Coningsby – și că acestea s-ar uza rapid. “Cu doar șase escadrile Typhoon și cel puțin trei desfășurate în străinătate, acestea și stocurile lor de arme s-ar epuiza destul de repede”.

Fostul comandant adjunct a precizat că Marea Britanie are în total aproximativ 130 de avioane Typhoons, dar că acest număr va scădea la aproximativ 100 anul viitor, avertizîmd că “dintre acestea, nu toate vor fi gata de zbor”.

Veteranul RAF a declarat că restul forțelor armate ale Regatului Unit se află, de asemenea, în situații dificile.

El a arătat că Royal Navy are șase distrugătoare de apărare antiaeriană cu rachete Type-45, dar majoritatea sunt fie în reparații, fie desfășurate în Golf.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

HMS Daring, HMS Dragon și HMS Defender sunt toate în prezent în reparații, iar HMS Diamond, una dintre cele mai avansate nave de război britanice, este în prezent desfășurată în Marea Roșie pentru a proteja transportul maritim global de atacurile rebelilor houthi.

Bagwell a mai subliniat că majoritatea sistemelor de apărare antiaeriană terestre ale Marii Britanii sunt desfășurate în străinătate, în teritorii precum Insulele Falkland.

“Suntem subțiri, foarte subțiri, pentru că nu am cumpărat aceste arme și sisteme pentru tipul de amenințare [pe care o reprezintă Putin].Ne-am cam dorit ca această amenințare să dispară, dar a apărut acum”, a precizat generalul în rezervă.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Avancronică AFP: Euforia României întâlnește blazonul olandez

Avancronică AFP: Euforia României întâlnește blazonul olandez Considerată printre outsideri la EURO 2024, Olanda are un statut de respectat în optimile de finală de marţi...

Ion Ceban: PAS închide alte licee în țară

Ion Ceban: PAS închide alte licee în țară PAS închide alte licee în țară, acum în raionul Sîngerei, anunță Ion Ceban. Iată de ce PAS...

Oazu Nantoi: ‘R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului transnistrean’

Oazu Nantoi: 'R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului transnistrean' „Pe malul stâng al Nistrului se face un joc dublu. Pe...

Perciun: Rata de promovabilitate a crescut atât pentru absolvenții de liceu, cât și pentru cei de colegiu

Perciun: Rata de promovabilitate a crescut atât pentru absolvenții de liceu, cât și pentru cei de colegiu Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că rezultatele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.