X

Forţele aeriene ale SUA vor lansa de trei ori mai multe bombe asupra Afganistanului

Forţele aeriene ale SUA vor lansa de trei ori mai multe bombe asupra Afganistanului în acest an comparativ cu 2016, dezvăluie noi statistici făcute publice la sfârşitul săptămânii trecute, informează marţi agerpres .

Datele disponibile la 31 octombrie arată că Forţele Aeriene ale SUA au lansat 3.554 de bombe până la sfârşitul lui octombrie. Numărul de ‘arme lansate’ pe parcursul întregului an 2016 a fost de 1.337 şi au ţintit poziţii ale grupării Stat Islamic (SI) şi ale talibanilor.

Numărul loviturilor aeriene întreprinse de SUA împotriva SI şi talibanilor – aceştia din urmă deţin în prezent controlul asupra circa 13% din teritoriul Afganistanului – a crescut în mod rapid de câteva luni.

Citește și : Președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, a DEMISIONAT

Până la mijlocul lui octombrie, în jur de 2.400 de atacuri aeriene americane au avut loc comparativ cu circa 1.000 pe parcursul întregului an 2016.

Creşterea numărului loviturilor aeriene a urmat anunţului din august făcut de preşedintele american Donald Trump privind noua strategie a SUA în Afganistan, care face din lichidarea teroriştilor cea mai mare prioritate.

În acelaşi timp, numărul victimelor civile cauzate de atacurile aeriene este şi el în creştere.

Potrivit Naţiunilor Unite, în primele nouă luni ale lui 2017, numărul victimelor civile a crescut cu 52% comparativ cu anul trecut, ajungând la 205 persoane ucise şi 261 rănite.

Tags: AfganistanForţele aerienestat islamicSUA
Categorii: Sinteze