X

Forţele irakiene vor să CUREŢE deşertul de ‘rămăşiţele’ ISIS

Forţele irakiene au lansat vineri o amplă operaţiune de ‘curăţare’ împotriva jihadiştilor în deşert, în contextul în care Bagdadul se pregăteşte să anunţe eliberarea totală a ţării de gruparea Statul Islamic, transmite AFP, potrivit agerpres. 

Armata şi forţele paramilitare Unităţile de Mobilizare Populară “s-au lansat într-o operaţine masivă pentru a curăţa zona al-Jazira, între provinciile Ninive şi Anbar, în a doua fază a operaţiunilor”, a anunţat într-un comunicat Comandamentul Comun de Operaţiuni (JOC), care coordonează lupta împotriva Statului Islamic în Irak.

Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

Forţele irakiene au lansat la 23 noiembrie prima fază a acestei operaţiuni pentru a elibera această fâşie de deşert lungă de 200 de km şi paralelă cu frontiera siriană.

Operaţiunea urmăreşte să facă o legătură între forţele care se află în provincia nordică Ninive şi cele care s-au instalat în provincia vestică Anbar.

Forţele paramilitare Unităţile de Mobilizare Populară au confirmat operaţiunea în curs “pentru a finaliza eliberarea (zonei) al-Jazira”.

Citeşte şi: Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Ierusalim, înainte de rugăciunea de pe Esplanada Moscheilor

La 27 noiembrie, generalul Yehya Rassoul, purtător de cuvânt al JOC, a afirmat că unităţile sale au curăţat 50% din această zonă de circa 29.000 de km pătraţi.

“Prima fază este terminată, iar acum unităţile noastre vor curăţa restul zonelor deşertice”, a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi că premierul irakian Haider al-Abadi “va anunţa până la mijlocul lunii decembrie eliberarea totală a Irakului” de gruparea Statul Islamic.

Tags: AL-JaziraAnbarComandamentul Comun de Operaţiuni (JOC)Haider al-AbadiIrakNiniveStat Islamic (SI)Unităţile de Mobilizare PopularăYehya Rassoul
Categorii: Sinteze