Forţele mareşalului Haftar anunţă preluarea controlului asupra orașului libian Sirt, oraşul natal al lui Gaddafi

Publicat:

Forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, au anunţat luni preluarea controlului asupra Sirt, oraşul natal al fostului dictator Muammar Gaddafi, aflat până acum sub controlul forţelor Guvernului Unităţii Naţionale (GNA), cu sediul la Tripoli, informează AFP, scrie agerpres.

Situat la 450 km est de Tripoli, ‘Sirt a fost eliberat în totalitate de sub grupările teroriste’, a anunţat la televiziune Ahmed al-Mesmari, purtător de cuvânt al forţelor pro-Haftar, după o operaţiune militară de câteva ore.


Citește și : Trump voia să distrugă axa pro-Iran asasinându-l pe Soleimani, dar a întărit-o (experţi)

Forţele pro-Haftar au afirmat anterior într-un comunicat că au preluat controlul asupra aeroportului Al Gordabiya din Sirt, după ce ‘forţa armată responsabilă cu paza aeroportului s-a predat’.

Acestea au indicat că au continuat ‘să avanseze cu hotărâre’ spre centrul oraşului controlat de către ‘miliţii’, pentru a cuceri alte sectoare din Sirt.

Numeroşi combatanţi pro-GNA au fost luaţi prizonieri, iar echipamentele le-au fost confiscate, au mai indicat forţele subordonate mareşalului Haftar, adăugând că ‘luptele continuă’.

Mareşalul Haftar, care încearcă din 4 aprilie să cucerească Tripoli, a anunţat vineri ‘mobilizare generală’ şi ‘jihad’ împotriva unei intervenţii militare turce în Libia în sprijinul GNA, recunoscut de către ONU.

‘Forţele noastre ripostează miliţiilor teroriste loiale criminalului de război (Khalifa) Haftar’, a indicat luni pe Facebook Forţa de protecţia din Sirt, pro-GNA.

Citește și : Patriarhul rus Kirill i-a felicitat pe creştinii ortodocşi de rit vechi cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun

În septembrie, cel puţin combatanţi au fost ucişi în raiduri aeriene ale forţelor pro-Haftar împotriva trupelor loiale GNA la Sirt.

În decembrie 2016, forţele pro-GNA au alungat din Sirt gruparea jihadistă Statul Islamic, care profitase de haosul de aici pemtru a se implanta în iunie 2015.

De la căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia se confruntă cu conflicte fratricide.

Ţara a devenit scena unei lupte pentru influenţă între două tabere: pe de o parte, Turcia şi Qatar, care sprijină GNA-ul lui Fayez al-Sarraj, iar pe de altă parte, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul, care sprijină forţele mareşalului Haftar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.