X

Forţele de securitate filipineze au capturat un lider important al gherilei maoiste

Forţele de securitate din Filipine l-au arestat pe şeful aripii armate a mişcării comuniste în urma ordinului preşedintelui Rodrigo Duterte de a viza lideri de gherilă după colapsul negocierilor de pace, au anunţat joi poliţia şi apărători de drepturi ale omului, informează Reuters, conform agerpres.

Rafael Baylosis (foto) şi un alt membru al gherilei maoiste au încercat să fugă de agenţii de intelligence din armată şi din poliţie care îi urmăreau, dar au fost prinşi miercuri după-amiază în cartierul central al capitalei Manila.

Citeşte şi: Incendiu puternic la un adăpost social din Japonia. Cel puţin 11 oameni au murit – FOTO

Arestarea lui Baylosis este un rezultat al operaţiunilor de supraveghere după o informaţie primită de la locuitori din Quezon City, a declarat John Bulalacao, purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale.

“Baylosis se presupune a fi secretarul în exerciţiu al Noii Armate Populare (NPA)”, a spus Bulalacao, referindu-se la forţa de gherilă de 3.000 de membri ce poartă un război în mediul rural de aproape 50 de ani.

În conflict au fost ucise peste 40.000 de persoane în regiunile sărace, dar bogate în resurse ale ţării, unde sunt situate mine şi plantaţii.

Acesta este primul lider important de gherilă capturat după ce Filipinele au pus capăt unui proces de pace cu rebelii comunişti la sfârşitul anului trecut.

Apărătorii drepturilor omului şi activiştii de stânga sunt aşteptaţi să organizeze proteste joi în faţa cartierului general al poliţiei naţionale pentru a condamna arestarea şi a cere eliberarea lui Baylosis pentru că acesta era protejat de o legitimaţie de imunitate eliberată de stat.

Braţul politic al rebelilor, Frontul Naţional Democrat (NDF), a protestat împotriva arestării, pe care a descris-o drept “ilegal” şi o “încălcare flagrantă” a garanţiilor de securitate, întrucât Baylosis este un consultant pentru discuţiile de pace.

Citeşte şi: Hong Kong. Mii de oameni evacuaţi după descoperirea unei bombe de 450 de kg – FOTO

În august 2016, Baylosis a făcut parte dintr-un grup de 18 lideri rebeli eliberaţi pe cauţiune şi lăsaţi să se deplaseze în Olanda pentru a participa la negocierile de pace. El se confruntă cu acuzaţii de crimă după ce armata a descoperit în 2006 o groapă comună cu 15 presupuşi spioni guvernamentali ucişi în centrul Filipinelor.

În noiembrie, Duterte a pus capăt discuţiilor intermitente de pace cu rebelii maoişti şi i-a considerat “terorişti” în timp ce ostilităţile au continuat în timpul negocierilor, ordonând forţelor de securitate să îi prindă pe liderii de gherilă.

Tags: filipineFrontul Naţional Democrat (NDF)John BulalacaoQuezon CityRafael BaylosisRodrigo Duterte
Categorii: Știrile zilei